Cijelo vrijeme vjerojatno krivo skladištite banane, ovo je pravi način
BANANE su jedno od najpopularnijih voća - obožavamo ih jesti same jer su nevjerojatno ukusne i zdrave, odličan su dodatak jutarnjim zobenim kašama i kolačima poput ledenog vjetra, a od njih se pravi i najsočniji banana kruh.
Ne postoji ništa bolje od savršeno zrele banane, no jednako tako, nema ništa gore nego kad banane posmeđe tek par dana nakon što smo ih kupili. Pa, koji je onda najbolji način da ih duže održimo svježima?
>> Produljite svježinu voća i povrća u smočnici uz nekoliko kul trikova
Razlog brzog tamnjenja banana mogao bi biti način na koji ih skladištimo. Jedno od najčešćih mjesta na kojima čuvamo banane je zdjela za voće. No, prema kuharici Emmi Mason, ovo je najgore mjesto na kojemu ih možete držati ako želite da ostanu svježe i žute.
Držite ih daleko od drugog voća i povrća
Na svojoj web stranici Kitchen Mason, Emma prvo pojašnjava točno kako voće sazrijeva. Naime, stabljike banane proizvode plin etilen, a nastavljaju ga proizvoditi čak i nakon što su ubrane i zbog njega brzo sazrijevaju i promijene boju.
Kako ne bi potamnjele, Emma predlaže da ih pohranite na hladno mjesto daleko od drugog voća i povrća, ali to hladno mjesto nikako ne smije biti hladnjak, jer banane nisu navikle na hladnu klimu, budući da rastu u toplijim krajevima.
Dakle, banane biste trebali pohraniti negdje u kuhinji gdje je hladno, ali ne previše hladno ili toplo. Idealno bi bilo da ih čuvate na radnoj ploči, daleko od pećnice ili radijatora. Osim toga, držanje banana podalje od izravne sunčeve svjetlosti također će im pomoći da duže ostanu svježe.
Emma također predlaže da njihove stabljike omotate prianjajućom folijom kako biste spriječili oslobađanje plina etilena, pa će vam banane potrajati i do 10 dana. Idealno, zamotajte svaku peteljku banane zasebno kako bi što duže bile svježe.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati