Cijena luka skočila je na 15 kuna. Imamo savjete kako ga skladištiti da ne propadne
LUK SPADA među najstarije povrtlarske kulture. Miris mu je aromatičan, okus jak, manje je ili više ljut. Okus luka ovisi i o klimi u kojoj raste - što je blaža klima, to je luk slađi. Primjena mu je stvarno široka i raznolika - jedan je od glavnih sastojaka umaka, gulaša, variva, juha, pita, možete ga puniti ili poslužiti svježeg u salatama, sendvičima ili uz razna pečenja i roštilj.
Može strunuti, pa ga držite na hladnom
Kod kupovanja izaberite glavice koje nisu natučene ili načete. Luk držite na sobnoj temperaturi na tamnom i prozračnom mjestu. Možete ga spremiti u pletene košare kako bi zrak lakše kružio ispod glavica, a nemojte ga držati u plastičnim vrećicama jer će početi trunuti. Izbjegavajte luk i krumpir držati zajedno jer će luk izgubiti vlažnost i prije se početi kvariti.
Rok trajanja luka je od jednog do dva mjeseca, ovisno o sorti, a najduže može trajati luk s narančastom ljuskom, tzv. crveni luk. Ako ste prodinstali previše luka, možete ga držati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, a višak nasjeckanog svježeg luka možete zamrznuti bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi na jačini okusa. I dalje je OK za korištenje u varivima, ali ne i u salatama.
Prije rezanja ga stavite u hladnjak
Veliki broj nas voli koristiti luk kod pripreme jela, no mnogima njegovo rezanje i sjeckanje stvaraju problem zbog suza. Zato luk prije rezanja stavite u hladnjak na sat vremena, a onda ga nasjeckajte oštrim nožem.
Što ako luk i češnjak ne potrošite na vrijeme i proklijaju?
Dobra vijest je da ih ne trebate baciti. Izdanci su sigurni za jelo, ali mogu imati gorak okus. Gorkasti okus neće doći do izražaja u kuhanim ili pečenim jelima, ali hoće ako ga konzumirate sirovog. Ne želite li ih pojesti, izdanke možete i zasaditi pa uzgojiti nove glavice. Dobro je znati da nakon što proklijaju, luk i češnjak brzo će početi trunuti.
Nikako ih nemojte spremiti na isto mjesto kao i jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, banane, kivi ili mango jer to voće ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje. U nastavku su četiri recepta s lukom, sigurno će vam barem jedan biti zanimljiv.
Sogan dolma
Chutney
Juha od luka
Domaći povrtni začin
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati