Dan je zahvalnosti, imamo recepte za jela koja Amerikanci najčešće pripremaju taj dan
DAN ZAHVALNOSTI nacionalni je praznik u SAD-u koji se obilježava četvrtog četvrtka u studenome. Ta tradicija datira još od doseljenika koji su 1620. do novog kontinenta doplovili brodom Mayflower i pomogli u osnivanju kolonije Plymouth na području današnjeg Massachusettsa.
Kolonisti Plymoutha i pripadnici plemena Wampanoag 1621. zajedno su proslavili jesensku gozbu žetve, koja se danas priznaje kao jedna od prvih proslava Dana zahvalnosti u kolonijama, Svetkovina je trajala tri dana i u njoj su sudjelovali 90 američkih domorodaca i 53 doseljenika iz Engleske.
Više od dva stoljeća pojedine kolonije i države obilježavale su dane zahvalnosti u različito vrijeme i tek je 1863. godine, usred građanskog rata, predsjednik Abraham Lincoln proglasio nacionalni Dan zahvalnosti koji se održava svake godine u studenome.
Što se tradicionalno jede na Dan zahvalnosti?
Tradicionalno se za Dan zahvalnosti nisu jele pite, kolači i druge slastice koje su postale zaštitni znak suvremenih slavlja, a danas će se na većini blagdanskih stolova za Dan zahvalnosti naći purica, obično punjena i pečena u pećnici. Ostala tradicionalna jela uključuju nadjev za puricu, pire krumpir, umak od brusnica i pitu od bundeve, a neke od najpoznatijih recepata izdvojili smo u nastavku.
1. Pečena purica
Jednako kao što ni mi ne možemo zamisliti blagdanski stol bez purice s mlincima, tako ni Amerikanci ne mogu zamisliti Dan zahvalnosti bez pečene purice na stolu. Ovdje je recept za našu tradicionalnu puricu s mlincima, a Amerikanci je najčešće poslužuju uz krumpir i preliju umakom.
2. Pire krumpir
Omiljen prilog za Dan zahvalnosti u SAD-u svakako je pire krumpir, a ovdje pronađite recept za najbolji pire krumpir na svijetu, koji je Joëla Robuchona, Michelinovog "kuhara stoljeća", učinio slavnim.
3. Pečeni krumpir
Osim pirea, Amerikanci za Dan zahvalnosti prave i klasičan pečeni krumpir, koji ide uz baš svako jelo. Ako ga pripremate po ovom receptu, ispast će vam savršeno - hrskav izvana i mekan iznutra.
4. Pita od bundeve
Američki klasik, poznat iz filmova i serija, tradicionalno se priprema za blagdane i praznike poput Dana zahvalnosti i Božića. Ova slastica fine i kremaste teksture zasigurno će osvojiti i najizbirljivija nepca, a recept pronađite ovdje.
5. Pita od pekan oraha
Osim pite od bundeve, Amerikanci obožavaju i pitu od pekan oraha, a ona je spoj prhkog tijesta, nadjeva od meda i šećera te pekan oraha, koji joj daju dodatnu hrskavost. Najbolja je još topla uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje, a recept je ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati