Deset savjeta za najbolje zapečene makarone sa sirom i tri kul recepta
ZAPEČENI makaroni sa sirom nezaobilazno su jelo američkih obitelji, barem ako je vjerovati filmovima i televiziji, a prvi zabilježen recept potječe iz jedne britanske kuharice objavljene na kraju 18. stoljeća. Tradicionalni makaroni sa sirom vrsta su složenca koji se peče u pećnici, a najčešće se pripremaju tako da se sir prvo ugrađuje u bešamel i zatim dodaje tjestenini.
Ako se želite okušati u pripremi ovog jednostavnog jela, a do sada još niste imali priliku, pripremili smo 10 savjeta koji će vam pomoći da vaš Mac&cheese uvijek ispadne savršeno.
1. Posolite vodu
Ovo se možda ne čini kao osobito koristan savjet, ali je zapravo prilično važan i svaki će ga talijanski kuhar, kada se govori o kuhanju tjestenine, ponoviti nekoliko puta. Dodavanje puno soli u lonac s kipućom vodom će osigurati da vaša tjestenina bude dobro začinjena i svakako je važan korak čije bi preskakanje moglo imati porazne rezultate.
2. Odaberite pravu tjesteninu
Odaberite manje vrste s puno kutova i proreza koji će pomoći da se umak od sira dobro primi za tjesteninu. Očigledan izbor su klasični makaroni, ali možete odabrati i druge oblike kao što su fusilli, conchiglie (školjke) ili farfalle (leptirići).
3. Budite pažljivi s bešamelom
Kada radite bešamel, vodite računa o tome da ga treba stalno miješati i paziti da mlijeko ne prokuha. Ribani sir je potrebno dodavati postepeno, uz stalno miješanje, tako da se stigne otopiti.
4. Dodajte mrvicu vrhnja
Dio mlijeka u bešamelu možete zamijeniti manjom količinom vrhnja i na taj način dobiti bogatije i kremastije jelo.
5. Ubacite nešto posebno
Pozabavite se pronalaskom svog tajnog sastojka i učinite ovo jelo malo osobnijim. Neki od sastojaka s kojima možete eksperimentirati uključuju senf, manje količine češnjaka, čili, muškatni oraščić ili čak miso pastu.
6. Pomiješajte sireve
Odvažno birajte sireve i pokušajte dodati više od jednog. Topljivi sirevi kao što su gruyère, fontina, brie i gouda odlično funkcioniraju u ovom jelu, a možete dodati čak i malo plavog sira za jači i odvažniji okus.
7. Nemojte štedjeti na siru
Bez obzira za koji ste se sir ili sireve odlučili, slobodno budite velikodušni s količinama. Postoji razlog zbog kojeg je sir u naslovu ovog recepta, stoga se nemojte suzdržavati. Želite da gotovo jelo bude kremasto i bogato, a korištenje puno sira je najbolji način da to postignete.
8. Ne morate stati na siru
Napravite malo kompliciranije jelo po vlastitom ukusu uz dodatak pirjanih gljiva, pržene slanine ili šunke, a možete pokušati i s karameliziranim lukom ili sušenim rajčicama narezanima na kockice.
9. Dodajte još malo teksture
Za malo dodatne teksture, tjesteninu prvo pospite s malo krušnih mrvica pa je onda prelijte umakom od sira. Za dodatni okus, krušne mrvice prvo pomiješajte s otopljenim maslacem, a u smjesu možete dodati i malo češnjaka ili začina po izboru.
10. Zapecite gornji sloj
Gornji sloj svakako završite dodatnim posipanjem sira. Nakon što se ispeče, formirat će savršenu koricu koja će se lijepo slagati s kremastim punjenjem.
>> Recept za zapečenu tjesteninu s kiselim vrhnjem, mlijekom i špekom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati