Domaći tiktoker pokazao kako napraviti maslac kod kuće: "Ovo je otkriće života"
CIJELI internet u posljednje vrijeme radi istu stvar - umjesto da maslac kupe u trgovini, ljudi ga rade kod kuće uz pomoć vrtilice ili bućkalice za maslac, a isto je napravio i naš tiktoker Andro Anić, koji tvrdi da je bućkalica za maslac "najgenijalnija stvar koju je ikada kupio".
"Zašto kupovati maslac u dućanu, kada ga kod kuće možete imati za manje od 10 minuta", kaže Andro na početku videa, koji je skupio oko 30 tisuća lajkova i gotovo pola milijuna pregleda u samo nekoliko dana, a u kojemu pokazuje kako kod kuće od samo jednog sastojka napraviti maslac.
Andro je koristio samo slatko vrhnje, i to s najvećim udjelom masti, stavio poklopac i krenuo mutiti. "Malo sam bio skeptičan s ovom ručkom i vrtnjom pa sam se osjećao kao u 19. stoljeću, ali vjerovali ili ne, nakon samo pet minuta vrtnje upornost se isplatila i dobio sam domaći putar", kaže dalje u videu.
Maslac je ocijedio, malo posolio, a zatim i probao - njime je premazao kruh, a okus mu se toliko svidio da je rekao da od sada radi samo domaći maslac. "Ovo je savršeno, ovo je otkriće života", rekao je na kraju.
Identičnu vrtilicu ili bućkalicu za maslac koju je koristio u videu pronašli smo na Amazonu po cijeni od 40 dolara (plus poštarina), a u komentarima mu pišu da se isto može napraviti i uz pomoć miksera - miksate slatko vrhnje, a kada dobijete šlag, nastavite miksati dok se maslac ne odvoji od tekućine, odnosno mlaćenice. Ona je okusom najsličnija jogurtu i manje je gusta od vrhnja, a možete ju iskoristiti na razne načine.
Što je mlaćenica?
Mlaćenica ili stepka (eng. buttermilk) mliječni je proizvod s niskim udjelom masti koji ostaje kao nusproizvod nakon miješanja maslaca. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, kao što je slučaj u receptima za palačinke ili kekse s mlaćenicom, mliječna kiselina iz mlaćenice snažno reagira i potiče dizanje tijesta te je odgovorna i za nježnu pahuljastu teksturu gotovih slastica.
Jednako reagira i s kvascem i praškom za pecivo. Može se koristiti i svježa i kuhana, u preljevima za salate, juhama, umacima i marinadama. Osim toga, može se koristiti za omekšavanje mesa, a Amerikanci je često koriste i u receptima za pohanu piletinu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati