Doručkovali smo u Eggspressu: Jaja su 82 kune, za stolom možete biti sat vremena
EGGSPRESS - vrlo vjerojatno ste čuli za ovaj zagrebački lokal specijaliziran za doručke. Kako i samo ime kaže, tu se sve vrti oko jaja pa ih možete naručiti na 7 različitih načina, od omleta i kajgane do poširanih s hollandaise umakom ili u salati.
Cijene se u Eggspressu kreću od 55 kuna za kajganu sa sirom, što je najjeftinije jelo, do 82 kune za Eggs Royale, najskuplje jelo na meniju. Imaju i tofu kajganu za 65 kuna te granolu s grčkim jogurtom i svježim voćem za 49 kuna.
Često su mijenjali lokacije
Prvotno je Eggspress bio smješten na Zelenom valu pa se nakon par premještanja po gradu trenutno skrasio u jednom dvorištu u Vlaškoj, otprilike na pola puta između Draškovićeve ulice i Petrove crkve. Ranije je jedno vrijeme Eggspress bio u jednom posh prostoru u Amruševoj, ali i u podrumu jednog hostela u blizini zagrebačke džamije gdje je bio u potpuno drukčijem stilu od ovog u Amruševoj - na svakom stolu bile su bojice i papiri i ugođaj je pomalo podsjećao na dječju igraonicu.
Doručak, a tek od 9
Sadašnji prostor u Vlaškoj nam je najsimpatičniji jer je ugodan, nije na ulici, već u mirnom dvorištu i jedini je problem što je terasa mala, a dosta nagurana stolovima. Gužva je u Egspressu bila svaki put kad smo došli, a na jelovniku možete naći i molbu na kojoj je istaknuto kako je u gužvi vrijeme zadržavanja po stolu sat vremena: "U slučaju gužve molimo Vas da poštujete 'time table' u trajanju od 60 minuta." Hrana za stol dolazi relativno brzo i sve skupa sat vremena bit će vam sasvim dovoljno za pojesti u miru.
S obzirom na to da poslužuju samo doručak i rade do 2 popodne, malo je neobično što se Eggspress otvara tek u 9 ujutro. Naravno, postoje ljudi koji će doručak pojesti i nakon podneva, no mi bismo voljeli imati opciju pojesti doručak i prije 9 ujutro.
Kraljevska jaja za 82 kune
Prvo jelo na meniju, a ujedno i najskuplje i po kojem su najpoznatiji je Eggs Royale, odnosno kraljevska jaja za 82 kune. Radi se o tri poširana jaja na tostiranom kruhu s dimljenim lososom, prelivena s toplim hollandaise umakom, i salatom od rikule sa strane.
Žumanjci su tekući, lososa ima dosta i umak je gladak, a porcija je, za jedan doručak, poštena. Ono što nas je zasmetalo je kruh koji je podloga, za koji u opisu jela piše da je tostiran. Za početak, radi se o klasičnom kruhu, nije sourdough, a ni ne treba svaki kruh biti jer jednako volimo i ove klasične guste kruhove.
Podsjeća na kalup-kruh iz pekare koji bi bio super da je svjež i tostiran, no ova naša šnita je bila samo isušena kao da je kruh star, umjesto da je sočan iznutra, a hrskav izvana s obzirom na to da piše kako se dobiva tostiran. Moramo priznati da nam je to malo pokvarilo doživljaj, naročito za 82 kune.
Pola salate za 74 kune
Naručili smo i Fitneggs salatu za 74 kune. Opis jela na jelovniku glasi ovako: "Miješana lisnata salata sa svježim avokadom, dimljeni losos, poširano jaje, ribani ovčji sir, sjemenke, reducirani aceto balsamico." Salata je stvarno super i obilna, no greškom nismo dobili dimljeni losos ni sjemenke, pa je praktički pola te salate falilo. Fer je od njih što nam tu salatu, iako smo inzistirali, zbog toga nisu htjeli naplatiti.
Skupo, no s velikim potencijalom
Kako su doručci i brunchevi u Hrvatskoj još uvijek prilično zapostavljeni, iako im popularnost raste, Eggspress, za koji malo tko nije čuo, kao svojevrsni pionir u tome ima prilike postati još bolji, samo da još malo izbrusi neke detalje.
Više recenzija nađite na ovom linku, a u anketi nam recite jeste li već jeli u Eggspressu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati