Dvije namirnice zabranjene na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu, evo razloga
BLIŽE SE Olimpijske igre u Parizu - već smo pisali da će čak 60 posto hrane koja se služi široj javnosti tijekom događaja biti bez mesa, a 80 posto svih jela serviranih na Olimpijskim igrama bit će proizvedeno od lokalnih namirnica iz Francuske.
>> Što će se jesti na Olimpijskim igrama u Parizu? 60 posto hrane bit će bez mesa
Čak 33 posto obroka bit će na biljnoj bazi, a prvi put će oko 15 tisuća sportaša jesti iz tanjura koji se mogu prati umjesto iz onih jednokratnih. Osim toga, jela za sportaše kreirat će neki od najpoznatijih francuskih kuhara, a sada su poznate i još neke informacije.
40 tisuća obroka dnevno
Sama količina sastojaka potrebnih za olimpijsko selo u Parizu ogromna je, a neki mediji javljaju da je to najveći ugostiteljski posao koji je ikada postojao. Na Olimpijskim će igrama sudjelovati čak 15 tisuća sportaša iz 206 zemalja, a ako uključimo i pomoćno osoblje, dnevno će kuhari morati pripremiti oko 40 tisuća obroka.
Kao što je već ranije spomenuto, trećina obroka bit će na biljnoj bazi, a 30 posto njih bit će organsko. Uz to, većina hrane dolazi iz Francuske, a jedine namirnice koje dolaze iz drugih zemalja su banane, kava i čokolada - predviđa se da će za olimpijsko selo biti potrebno čak 3 milijuna banana i 27 tona kave.
Koje su namirnice zabranjene?
Prženi krumpirići neće se posluživati u olimpijskom selu zbog potencijalnog rizika od požara radi korištenja friteza u prostoru s tolikim brojem ljudi. Osim toga, zabranjen je i avokado, i to zbog ekoloških razloga. Naime, avokado bi se trebao uvoziti izdaleka, a osim toga, za rast avokada potrebno je puno vode, a cilj organizatora je potaknuti ljude da smanje svoj ugljični otisak.
>> Pad popularnosti omiljene namirnice: Sve više ljudi odbacuje avokado, ovo je razlog
Četiri teme na jelovniku
Jelovnik na Olimpijskim igrama sadržavat će četiri različite kulinarske teme - francusku, azijsku, svjetsku i afričko-karipsku, a kuhari su posljednjih mjeseci uložili velik napor kako bi osmislili najbolja jela za svaku temu. Sve su to osmišljali kuhari Charles Guilloy i Stephane Chicheri uz pomoć slavnih francuskih kuhara Akramea Benallala, Amandine Chaignot i Alexandrea Mazzije.
Za svaku su temu osmislili po dva jela - za francusku temu tu su vegetarijanski bourguignon te brandade (slani bakalar i pire krumpir), a za azijsku temu osmislili su mljevenu svinjetinu s tajlandskim bosiljkom i basmati rižom te jelo od cvjetače i pečenog krumpira s kurkumom.
Za afričko-karipsku temu osmišljeni su stir-fry s paprikom, lukom i rajčicama i prženi škampi s chermoula umakom, a za svjetsku temu janjetina u reduciranom umaku s mentom i vegetarijanska musaka.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati