Hit u Zagrebu u 2024. mogao bi biti dim sum. A što je to točno?
NOVA bi godina u Zagrebu mogla biti godina u kojoj ćemo se bolje upoznati i češće imati priliku jesti dim sum - nedavno se otvorio azijski restoran Yezi koji u svom jelovniku, između ostalog, nudi i opsežnu listu dim suma uz izbor ranih japanskih čajeva, a uskoro se otvara i Kiyomi Vida Nikolića i Davora Bienenfelda, u kojem će se sve vrtjeti oko dim suma.
Sigurno znate da dim sum ima veze s azijskom kuhinjom, no što je to točno? Istražili smo o kakvoj je hrani riječ, kakve sve verzije dim suma postoje, kako se jede, ali i kratku povijest ovog kineskog jela koje je popularno diljem svijeta, pa i kod nas.
Što je dim sum?
Dim sum je tradicionalno kinesko jelo koje se sastoji od malih porcija dumplingsa koji se jedu uz čaj, a najčešće se jede kao brunch. Danas je dim sum popularan diljem Kine, ali i diljem svijeta, no vjeruje se da jelo potječe iz regije Guangdong na jugu Kine, odakle je stiglo do Hong Konga.
Ova je kultura započela u čajanama u drugoj polovici 19. stoljeća u lučkom gradu Guangzhou. Trgovci koji su putovali Putem svile radili bi pauze u čajankama za dim sum. Kako su nastavili putovati, praksa se nastavila širiti i stekla je popularnost diljem regije, posebice u Hong Kongu.
Dim sum se naručuje tako da se prvo odabere čaj, koji je središnji dio obroka, a zatim se naručuju i ovi zalogajčići koji se dijele u nekoliko vrsta prema punjenju i načinu pripreme - mogu biti kuhani na pari, prženi ili pečeni.
Razne vrste dim suma
Riječ je, dakle, o malim porcijama dumplingsa (najčešće tri do četiri komada) od plodova mora, mesa i povrća koje se pripremaju na različite načine. Postoje razne vrste, a najpopularniji su dumplingsi sa škampima, siu mai sa svinjetinom, xiaolongbao sa svinjetinom, cha siu bao s ljepljivom svinjetinom, pileće nožice i cheong fun ili rižini rezanci.
Dumplingsi sa škampima poznati su i kao har gow ili xia jiao i jedno su od najpopularnijih dim sum jela. Riječ je o komadićima škampa omotanima tankim tijestom za dumplingse koji se poslužuju u posudi za kuhanje na pari od bambusa. Na sličan način poslužuje se i siu mai, samo što je ovo jelo obično punjeno svinjetinom, a ponekad i škampima.
Xiaolong bao poznate su i kao okruglice za juhu, a pune se vrućim temeljcem za juhu i svinjetinom te se također poslužuju u posudi za kuhanje na pari od bambusa i porijeklom su iz Šangaja. Njima su slični i cha siu bao koji se pune ljepljivom svinjetinom sa slatkim BBQ umakom.
Pileće nožice također su jedno od popularnih dim sum jela - prvo se prže u ulju, a zatim se pirjaju u slatkom umaku od fermentiranog crnog graha dok ne omekšaju. Popularni su i cheong fun ili rižini rezanci kuhani na pari, a njih se obično namota oko škampa ili nekog drugog mesa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati