Hrvatska EKIPA kombucha osvojila dvije zvjezdice na Great Tasteu
NA LISTI najboljih prehrambenih proizvoda na svijetu po izboru londonskog Great Tastea našla se i EKIPA Kombucha Classic iz Hrvatske, a osvojila je dvije zvjezdice.
"Nježnog mirisa, lagano kiselkasta, ali i voćna, ova kombucha ima svijetao i svjetlucav izgled, s limun-žutom nijansom. Tu je svježa, citrusna aroma s natruhom živosti octa, koja je istinski osvježavajuća. Pjenušavost je živahna, ali nije prenapadna. Kiselost je pogođena, s oštrim notama limuna. Ljepota je u jednostavnosti ove kombuche, koja je pažljivo i vrlo dobro proizvedeno piće koje čisti nepce", napisali su ocjenjivači.
Tko stoji iza EKIPA kombuche
Riječ je o brendu koji je pokrenula skupina prijatelja, a s ovim su se napitkom prvi put susreli u Australiji. Oduševljeni su se vratili u Hrvatsku s idejom da ponude taj magični čaj kao zdravu alternativu prezaslađenim gaziranim pićima.
I tako je nastala EKIPA kombucha koja se danas može naći u mnogim restoranima po cijeloj Hrvatskoj, kao i dućanima - možete je kupiti u Sparu, Intersparu, Kauflandu, Plodinama te Bio Bio i Decentia dućanima, kao i preko Glova.
Ono što ističu su organske namirnice koje koriste kod proizvodnje, a važno je i to što je nepasterizirana. Samo nepasterizirana kombucha je ona prava, kažu. Pasterizirane inačice "kombuche" ne sadrže dobre bakterije i samo imitiraju okus prave kombuche.
Par riječi o Great Tasteu
Great Taste je osnovan 1994. godine te se smatra jednim od najvećih i najcjenjenijih ocjenjivanja hrane metodom kušanja na slijepo. Great Taste ocjenjuje sve živo, od ribe i sireva do marmelade i - kombuche.
Iako su neki specijalizirani izbori cjenjeniji za pojedine proizvode poput sira ili čokolade, zvjezdice Great Tastea su prilično dobro jamstvo da ćete kupiti jako dobar proizvod. U ocjenjivanje su uključeni kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, maloprodajni kupci, kuhari, proizvođači i pisci o hrani, novinari i utjecajne osobe na društvenim mrežama iz svijeta hrane i pića.
Što je točno kombucha
Kombucha je pjenušavi osvježavajući napitak na bazi crnog i zelenog čaja i probiotičke kulture SCOBY. Zbog fermentacije može sadržavati alkohol u tragovima, odnosno manje od 0.5 posto. Ovaj drevni eliksir porijeklom je iz Azije, a pripisuju mu se pozitivni učinci na imunitet i probavu.
Inače, SCOBY je skraćenica za "symbiotic culture of bacteria and yeast", simbiotsku kulturu koja se sastoji od kvasaca i (dobrih) bakterija. Tijekom fermentacije, SCOBY se hrani zaslađenim crnim ili zelenim čajem te raste i pretvara se u oblik koji podsjeća na palačinku ili gljivu.
Kombucha je napitak koji je odličan izvor probiotika i antioksidansa, pomaže metabolizmu, oslobađa tijelo od toksina i povećava energiju. Neki kažu kako jača imunitet, ali i pomaže u mršavljenju. Općenito su fermentirani proizvodi dobri za mikrobiom i zdravlje crijeva, a kombucha je pritom i izvrsnog okusa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati