Imamo recept za savršenu kremu od vanilije bez jaja koja je gotova za čas
OVAJ recept za jednostavnu kremu od vanilije je izvrsna zamjena za puno teži i kompliciraniji crème anglaise. Gotova je u svega nekoliko minuta, a može se poslužiti uz sve vrste slastica, naročito germknedle ili savijače ili iskoristiti kao glazura za torte i kolače.
Priprema se od svega nekoliko osnovnih sastojaka i svakako je lakša od sličnih krema koje se pripremaju s jajima i većom količinom maslaca. Može se preliti preko svježeg voća ili sladoleda, a savršeno će pristajati uz savijaču od jabuka ili suhe kolače poput kuglofa.
Priprema
Za pripremu ove kreme prvo je potrebno zakuhati manju količinu vode pa u maloj posudi pomiješati šećer i fini jestivi škrob. Mješavina šećera i škroba se dodaje kipućoj vodi i miješa dok se sve dobro ne sjedini. Vatru je potom potrebno smanjiti, a kremu kuhati uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
U zgusnutu kremu se dodaje vrhnje, sve se dobro promiješa i uklanja s vatre. Zatim se umiješaju maslac, ekstrakt vanilije i prstohvat soli i krema je spremna za korištenje. Upotrijebite je dok je još topla, a u hladnjaku se može čuvati poklopljena do tjedan dana, samo je prilikom korištenja treba ugrijati na laganoj vatri.
Varijacije i savjeti
Za još laganiju verziju, u potpunosti izostavite vrhnje i zamijenite ga vodom, a ako želite postići blagi okus karamele, upotrijebite smeđi šećer. Ekstrakt vanilije možete zamijeniti jednakom količinom paste od vanilije ili se poslužite mahunom vanilije. Ako koristite mahunu vanilije, prvo ju razdvojite i sjemenke ostružite u vodu.
Mahune zatim ubacite u kipuću vodu i kuhajte prema originalnim uputama, a prije posluživanja ih uklonite. Dio vode možete zamijeniti voćnim likerom, a kremu uvijek možete začiniti sitno naribanom koricom naranče, limuna ili limete.
Jednostavna krema od vanilije bez jaja
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati