Istarski sirevi Špin osvojili šest zlatnih medalja na Global Cheese Awardsu
ŠEST zlatnih i dvije srebrne medalje te priznanje za najbolji sir koji se proizvodi u malim količinama osvojila je istarska Agrolaguna za svoje Istarske sireve Špin na prestižnom natjecanju Global Cheese Awards u Velikoj Britaniji.
Po dvije zlatne medalje u različitim kategorijama osvojili su Istarski ovčji sir Špin i Istarski miješani sir Špin, a s jednom zlatnom medaljom okrunjeni su Gran Istriano i Miješani sir Špin u orahovom lišću, koji je uz osvojeno zlato proglašen za najbolji sir na natjecanju koji se proizvodi u malim količinama.
Dodatno, budući da su sirevi ocjenjivani u više kategorija, uz osvojena zlata Istarskom ovčjem siru i Istarskom miješanom siru u orahovom lišću pripale su i dvije srebrne medalje.
Global Cheese Awards se održava već više od 160 godina, a proizvođači i trgovci iz cijelog svijeta na njemu predstavljaju svoje najnovije i najbolje proizvode. Organizira ga Frome&District Agricultural Society, a sudionici se natječu u različitim kategorijama. U nastavku saznajte više o Agrolaguninim sirevima koji su pokupili medalje.
Istarski ovčji sir Špin
Istarski ovčji sir Špin spada u skupinu tvrdih punomasnih sireva i nešto je intenzivnijeg okusa od kravljeg. Ipak, uobičajena pikantnost ovčjeg mlijeka vješto je ukroćena pa još uvijek ostaje u mliječnom i blagom registru, tako da ga vole i djeca. U ustima se isprva osjeća oštrina koja odaje pravi karakter sira kao potpuno prirodnog proizvoda istarskih pašnjaka.
U sredini prevladava aroma ovčjeg mlijeka, a prema korici izbijaju note svježe trave i začinskog bilja. Vještiji kušači pronaći će natruhe mirisa kadulje i majčine dušice. Opojno bogatstvo istarskog pašnjaka koje se dugo zadržava u okusnom završetku oduševit će vas i nećete mu moći odoljeti. Tekstura ovčjeg sira prhkija je od kravljeg, tako da se u ustima ne pretvara u kremu, već zadržava zrnatost, koja mu daje lijepu starinsku, rustikalnu notu.
Karakteristike: Tvrdi punomasni sir, prhke zrnate strukture, intenzivnijeg okusa, s notom svježe trave i začinskog bilja.
Konzumacija: Savršena pratnja za posluživanje bit će marmelada od peperoncina ili med. Ovčji sir traži malo rustikalnija crna vina.
Istarski miješani sir Špin
Istarski miješani sir Špin od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30% ovčjeg mlijeka okusom je na pola puta između kravljeg i ovčjeg mlijeka. Skladni spoj ove dvije različite lepeze aroma idealan je za one koji ne vole previše intenzivne ovčje sireve, a ipak vole sir nešto oštrijeg okusa od običnog kravljeg. U njemu se osjećaju blage note ovčjeg mlijeka, ali i putrasta aroma kravljeg mlijeka. Ugodna kiselina i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje. U ustima je manje kremozan, ali je zato masniji na nepce.
Karakteristike: Tvrdi sir od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30% ovčjeg mlijeka, brzo topljiv u ustima, ugodno kiseo i slankast.
Konzumacija: Odlično se slaže sa suhim voćem, marmeladom od ljute papričice ili zelenih rajčica, idealan za jela s tjesteninom.
Gran Istriano
Istarski sir Gran Istriano je tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Prosječna težina koluta iznosi čak 11 kilograma, a njegovo zrenje traje između 12 i 14 mjeseci. Za razliku od klasičnog sira tipa "Grana", Gran Istriano nije proizveden metodom prešanja, nego metodom samoprešanja pod vlastitom težinom.
Kora sira je žuta do tamnožuta, konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta svijetlo do tamno žuta, ovisno o stadiju zrenja. Miris sira je izražen, podsjeća na istarske pašnjake i na povezanost s istarskom prirodom. Okus Gran Istriano sira je pun s karakteristikama za kravlje mlijeko, odnosno svojstven vrsti sira.
Karakteristike: Tvrdi punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje.
Konzumacija: Sir je namijenjen za sve evente, može se konzumirati kao samostalna delicija, kao sir za dobrodošlicu uz aperitiv ili kao „poticaj“ za daljnje druženje uz čašu vina. Također, može se servirati i nariban kao dodatak jelima.
Miješani sir Špin u orahovom lišću
Istarski miješani sir u orahovom lišću, tvrdi je punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, a proizvodi se prema tradicionalnoj tehnologiji metodom prešanja. Tehnološku zrelost postiže nakon 60 dana te se tada omata orahovim lišćem. Kora sira je slamnato žuta s prepoznatljivim šarama prouzrokovanih maceracijom lišća oraha.
Konzistencija tijesta je tvrda, pogodna za rezanje, dok je boja tijesta tamno žuta ovisno o stadiju zrenja. Miris je specifičan, s izraženom notom oraha uz karakterističan miris sira od miješanog mlijeka. Okus ovog sira je pomalo slatkast, oplemenjen poželjnom gorčinom orahovog lista.
Karakteristike: Tvrdi punomasni sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka dozrio u orahovom lišću, slatkast okus, uz notu gorčine od orahovog lista.
Konzumacija: Kao samostalna delicija, uz aperitiv ili druženja uz čašu merlota.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati