Je li sigurno jesti sir koji je samo malo pljesniv (a nije s plemenitom plijesni)?
JESTE li se ikad zapitali što učiniti kada primijetite plijesan na siru? Možda ste bili u situaciji da ste pripremali sendvič kad ste primijetili da vaš komad gaude ima samo maleni komadić plijesni na sebi. Trebate li sve baciti ili je u redu ukloniti pljesnivi dio i nastaviti s jelom? Čini se da se neki sirevi mogu spasiti, ali to ovisi o vrsti.
Razumijevanje sira i plijesni
Sir se uglavnom proizvodi od mlijeka uz dodatak soli, dobrih bakterija koje pomažu razgradnji mlijeka, a ponekad i enzima zvanog sirilo, koji pomaže zgušnjavanju mlijeka. Mikrobi koji su pomogli u stvaranju sira i dalje su aktivni, što može dovesti do formiranja plave, bijele ili sive plijesni na površini sira.
Tvrdi i polumeki sirevi, kao što su Parmigiano Reggiano, gauda ili ementaler, ne sadrže puno tekućine i plijesan obično ne može duboko prodrijeti u njih tako da je općenito sigurno odrezati pljesnive dijelove i pojesti ostatak.
Kada primijetite plijesan na tvrdom ili polutvrdom siru, preporučuje se da odrežete najmanje 2 centimetra oko i ispod plijesni kako biste je uklonili s većeg komada sira. Plijesan se uglavnom ne širi ispod površine tvrdih sireva pa ovaj postupak obično uklanja svu prisutnu plijesan. Važno je izbjegavati dodirivanje plijesni rukama kako ne bi došlo do daljnjeg širenja.
Neki sirevi, poput Camemberta i Briea, proizvode se s plijesni na kori. Ako primijetite plijesan koja nije dio procesa proizvodnje na takvim mekanim sirevima, preporučuje se da ih bacite.
Ako primijetite neobične i sumnjive formacije koje rastu u mekim sirevima, poput krem ili svježeg sira, preporučuje se da sav preostali sir bacite u smeće. Ovi proizvodi imaju visok sadržaj tekućine, što može uzrokovati da plijesan raste ispod površine i po cijelom siru.
Sprječavanje plijesni
Najbolji način da spriječite da sir postane pljesniv je da ga ne gomilate. Kupite samo onoliko koliko vam je potrebno za nekoliko dana ili recept koji pripremate. Zamotajte ga u papir za pečenje koji će mu omogućiti da diše bez skupljanja dodatne vlage.
Ne samo da se sir može upljesniviti ako predugo stoji već može postati i manje ukusan. Kada se čuva u hladnjaku, može upiti mirise i okuse drugih namirnica, što može biti neugodno. Stoga sir nikada ne ostavljajte izvan hladnjaka više od dva sata, a nakon otvaranja vakuumskog pakiranja preporučuje se potrošiti ga u roku od 3 do 4 dana.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati