Jedan od najjeftinijih ručkova koji obožavamo jesti kad krenu hladniji dani
HLADNO, jesensko vrijeme je stiglo na vrata, pa ovih dana najviše uživamo kod kuće na toplom. Uživamo i u toplim jelima. Osim klasičnih jela na žlicu o kojima smo neki dan pisali, uživamo i u zelju. Jedno takvo jelo koje je s vremena na vrijeme zdravo pojesti je prisiljeno zelje, koje osim što je zdravo i ukusno, slovi i kao jedno od najjeftinijih.
Odakle naziv "prisiljeno zelje"
Prisiljeno zelje tradicionalno su pripremali seljaci i radnici jer je zasitno, a kiseli kupus smatralo se iznimno hranjivim. Kiseljenje kupusa i priprema jela s njim bile su rutine u kućanstvima diljem Hrvatske i srednje Europe. Domaćice su u jesen kiselile velike količine kupusa, koji bi se tijekom zime pripremao u varivima, juhama i gulašima poput prisiljenog zelja.
Ime "prisiljeno zelje" zapravo se odnosi na metodu kuhanja kupusa, koji se prilikom kuhanja "prisiljava" da omekša u vlastitom soku.
Potrebni sastojci
Sastojci za ovo jelo su jednostavni i prilično jeftini.
- svježi kupus
- luk
- biljno ulje ili svinjska mast
- pasirana rajčica
- šećer
- sol, papar
- svježi peršin za posluživanje
Kako se priprema
Pripremite luk i kupus: kupus narežite na trakice, posolite i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pržite luk pa mu dodajte kupus i pirjajte dok povrće ne povene. U lonac dodajte pasiranu rajčicu, šećer, sol i papar. Kuhajte sve zajedno dok kupus sasvim ne omekša. Kao prilog pripremite pire krumpir, a možete skuhati i kobasice ako želite malo jaču, mesnu verziju.
Cijeli recept pogledajte ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati