Jednoj namirnici iz vaše smočnice nikada ne istječe rok trajanja, znate li kojoj?

DOK SE NEKA jela pokvare nakon samo nekoliko dana ili tjedana, jedna namirnica koju svatko od nas ima u svojoj smočnici ne kvari se i moglo bi se reći da traje vječno, godinama, pa čak i desetljećima. Riječ je o medu.
Tajna dugovječnosti meda leži u njegovoj jedinstvenoj kemiji. Njegov nizak sadržaj vlage i visok udio šećera ključni su sastojci koji omogućuju njegovu trajnost, a to je postignuto zahvaljujući vrijednim pčelama koje ne samo da skupljaju nektar, nego i pomažu u njegovom dehidriranju.
Nektar može sadržavati do 70 posto vode, a ta voda treba "ispariti" kako bi nastala ona konzistencija meda koju svi poznajemo. Pčele to postižu mahanjem svojim krilima kako bi potaknule brzo isparavanje vode iz smjese nektara.
Dakle, nizak sadržaj vlage ono je što pomaže medu da traje. Upravo zbog tako niskog sadržaja vlage, većina plijesni i bakterija ne može rasti u medu. Enzim koji se nalazi u pčelinjim želucima također doprinosi ovom procesu, jer pomaže u razgradnji glukoze iz nektara, što medu daje njegovu kiselost.
Koliko dugo med stvarno može trajati?
Odgovor na ovo pitanje može biti - zauvijek. Za to čak postoje i arheološki dokazi. Naime, arheolozi su u grobnici faraona Tutankhamuna pronašli staklenku meda koju su i kušali, a na njihovo iznenađenje, med je imao isti, slatki okus, kao bilo koji drugi med. Ipak, ne preporučuje se konzumiranje jako starog meda, posebno ako je med u smočnici bio izložen prekomjernoj vlazi.
>> Med vam se kristalizirao? Ne bacajte ga, već ga u jednom koraku pretvorite u namaz
Kako biste očuvali svoj med, potrebno ga je čuvati na hladnom, suhom mjestu i u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostao svjež godinama. Međutim, može se kristalizirati, što ga može učiniti čvrstim. Ipak, to ne znači da je pokvaren, a ovdje smo pisali više o tome kako ga pretvoriti u namaz kada vam se to dogodi. Alternativno, staklenku meda u tom slučaju možete umočiti u toplu vodu, kako bi omekšao.
Kako čuvati med?
Med čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili ulazak vlage. Staklenke s poklopcima idealne su za pohranu meda sve dok su poklopci dobro zatvoreni kako med ne bi bio izložen zraku. Također, bilo bi idealno izbjegavati plastične i metalne posude, jer one mogu uzrokovati oksidaciju meda.
Držite ga na prosječnoj sobnoj temperaturi, oko 18 do 24 Celzijevih stupnjeva, i nikako ga nemojte stavljati u hladnjak. Stavljanje meda u hladnjak uzrokovat će da se stvrdne, što nikako nije idealno.
Med nije jedina "vječna" hrana
Iako je med najpoznatija hrana bez roka trajanja, nije jedina. I neki drugi sastojci iz smočnice mogu trajati godinama, pa čak i desetljećima. To uključuje soja umak, šećer, rižu, sušeno povrće, kikiriki i konzerviranu ribu. Svi oni dijele karakteristike s medom - nizak udio vlage i prirodna antimikrobna svojstva.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati