Jednu od najboljih napoletanskih pizza probao sam u pulskoj pizzeriji

ODLAZAK na Caputo Pizza Cup u Poreč iskoristili smo za obilazak Istre kao i bezbroj puta do sada. Istra nam se doslovno zavukla pod kožu, pa često koristimo produžene vikende i slobodne dane za obilazak gradova i zanimljivih lokacija. Budući da smo željeli posjetiti rt Kamenjak, koji smatraju jednim od najljepših rtova u Hrvatskoj, odsjeli smo u Puli, a ne u Poreču.
Dodatni motiv za izbor Pule bila je i pulska pizzeria Maximilian koja se nalazila na mojoj listi želja. Prije nego što napišem kratak osvrt o Maximilianu, moram istaknuti kako nas je rt Kamenjak fascinirao svojom ljepotom. Svima koji se nađu u blizini Pule toplo preporučujem obilazak ove lijepe i atraktivne destinacije. Pretpostavljam da nam je doživljaj bio snažniji i zbog toga što smo Kamenjak posjetili izvan sezone, pa smo izbjegli gužvu i u prirodnim ljepotama uživali u neobičnom miru i tišini. A budući da smo znali da nas čeka odlazak na pizzu, auto smo parkirali na samom početku poluotoka, kod ulazne rampe, i do uvale Mala Kolumbarica potrošili nešto kalorija šetnjom dugom četrdesetak minuta.
U ponudi više od 20 pizza, izdvojili su one gourmet s neobičnim nazivima i nadjevima
Nakon šetnje i obilaska rta Kamenjak uputili smo se u pizzeriju Maximilian koja se nalazi u prizemlju trgovačkog centra Max City na adresi Stoja 14a. Pomalo neobična lokacija za pizzeriju, a do sada sam posjetio samo dvije takve, od kojih je jedna u Vukovaru. Select pizzerija se nalazi na zadnjem katu trgovačkog centra Golubica.
Druga je osječki Bocconcino koji se nalazi na drugom katu Kapa centra. Maximilian ima veliku vanjsku terasu i dosta velik unutarnji restoran s desetak stolova. U jednom se dijelu nalazi prostor s velikom peći i pultom sa staklenom pregradom na kojem se pripremaju pizze.
U ponudi je više od dvadeset pizza, a izdvojene su gourmet pizze neobičnih naziva i nadjeva. Mi smo naručili Caprese i Mortadellu. Ja sam se lomio između Santa Marije, pizze s pršutom, burratom, kruškom i orasima, i Mortadelle, a na kraju je ljubav prema mortadeli u kombinaciji s pistacijom ipak prevladala.
Caprese je nešto lakša pizza s burratom, rukolom i cherry rajčicama. Pizze su nam na stol, iako je terasa bila puna gostiju, stigle poprilično brzo, a izgledom su moderne napoletane uzdignutog ruba prekrivenog karakterističnim crnim flekama. Tijesto je odlične teksture, fino, ukusno i lagano. Rubovi nisu pretjerano uzdignuti i napuhani, a površina je hrskava i zrnata.
Tijesto me podsjetilo na ono iz zagrebačke pizzerije Re, a u toj ga pizzeriji pizza-majstor razvlači u semoli. Maximilian ne koristi semolu, već croccantinu, specijalnu smjesu brašna koja površini tijesta daje finu zrnatu strukturu i dodatnu hrskavost. Pizze su me i tijestom i nadjevima ugodno iznenadile. Mortadella je jedna od najboljih koje sam do sada probao.
Maximilianov iskusni pizza-majstor pravi direktan zamjes s većim postotkom vode, nekih 70 posto, a tijesto fermentira najmanje 36 sati. Peče se na nešto nižim temperaturama od uobičajenih za napoletanu, ali je jako dobro i ravnomjerno ispečeno. Pretpostavljam da se zbog većeg postotka vode na nižoj temperaturi mora peći duže kako ne bi ostalo gnjecavo i vlažno, a opet ne smije ni izgorjeti na površini. Iako su nadjevi od dobro složenih kvalitetnih sastojaka, tijesto je glavni adut Maximiliana.
Cijena većine klasičnih pizza je desetak eura
Cijene pizza kreću se od 7 eura, koliko košta Marinara, pa do 17 eura, koliko košta Riblji Carpaccio, delikatesna pizza s carpacciom od tune i sabljarke, mariniranim inćunima i bakalarom. Većina je klasičnih pizza desetak eura, a gourmet pizze su između 13 i 15 eura. Margherita je 8 eura.
Naravno, kao ljubitelj piva uz pizzu, naručio sam istarski San Servolo.
Do sada sam posjetio mnoge pulske pizzerije, između ostalih Jupiter i Tivoli, koje su mi se jako svidjele iako jedna pravi old school, a druga tanku pizzu vlastite teksture tijesta. Maximilian je prva pulska pizzerija koja pravi napoletansku pizzu, a to radi tako dobro da će biti upisan u sam vrh moje liste najboljih istarskih pizzerija, odmah uz labinske Rumore i Napoli, plominsku Burru, bujski Aquarius i porečku Konobu Kažetu.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati