Kad nađete jeftinu cvjetaču, zgrabite dvije glavice i pripremite je na ovaj način
NAIĐETE li na super ponudu na tržnici, kao što smo mi neki dan na zagrebačkom Dolcu, gdje je glavica cvjetače bila po 1.50 eura, obavezno je kupite jer cvjetača, a neki je znaju i pod nazivom karfiol, može postati savršenstvo, samo si dajte malo truda.
Mi uvijek rado prolistamo TikTok jer je zaista nepresušan izvor ideja, a recepte s nekima omraženim povrćem poput cvjetače uvijek pogledamo kod veganskih influencera jer oni znaju kako povrće koje možda i ne vole pripremiti na način da bude slasno i najfinije ikad.
Tako smo sada naišli na video naše najdraže Maye Leinenbach (profil @fitgreenmind) koja je pripremila tzv. "popcorn" cvjetaču - prilog koji inače ide uz piletinu i riječ je o popularnom mesnom zalogaju. No, ovdje u veganskoj varijanti, s cvjetačom.
Nije komplicirano
Prvo cvjetaču narežite na manje cvjetove pa operite ako ima nekih nečistoća i dobro osušite kuhinjskom krpom ili ubrusima. Zatim ubacite u mješavinu brašna, vode i soli, i to od oka - neka bude nešto rjeđa od smjese koju inače pripremate za palačinke.
Ta će mješavina poslužiti kao svojevrsno ljepilo za mrvice, što je i ujedno sljedeći korak - iz ove smjese cvjetove cvjetače ubacujete u krušne mrvice, obične ili panko, ovisi koje su vam draže i koje imate pri ruci.
Zatim cvjetove rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje i popecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne postanu hrskavi. Sada se bacamo na onaj slasniji dio, a to je umak kojim ćete obložiti komadiće hrskave cvjetače.
Popržite sjeckani češnjak na malo ulja pa dodajte čili pastu (ili koncentrat rajčice ako ne želite ljutu verziju jela), kečap, ocat i agavin sirup te malo vode da dobijete željenu gustoću. Umiješajte u umak pečenu cvjetaču tako da se izvana obloži i to je cijela mudrost.
>> Uživo sa zagrebačkih tržnica: Pogledajte kako se kreću cijene voća i povrća
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati