Kako je pita od bundeve postala toliko popularna i najbolji recepti koji uspiju svima
ZAHVALJUJUĆI filmovima i televizijskim serijama, dobro znamo koliko su Amerikanci opsjednuti bundevama, posebno za Noć vještica. Dok mi u Hrvatskoj bundevu često koristimo u savijačama, juhama i njokima, Amerikanci je tradicionalno pretvaraju u svjetleće ukrase za Noć vještica i slatku pitu za Dan zahvalnosti.
>> Recept: Veganska hambi peciva od muškatne tikve
Povijest pite od bundeve
Bundeva, koja potječe iz Srednje Amerike i koja se uzgajala još oko 5500 godina pr. n. e., bila je jedno od prvih povrća koje su europski istraživači otkrili u Novom svijetu. Prvo spominjanje bundeva u Europi datira iz 1536. godine, a ubrzo su postale popularne u Engleskoj, gdje su ih nazvali "pumpions", prema francuskoj riječi "pompon", zbog njihovog zaobljenog oblika.
U Americi su postale poznate kao "pumpkins" i brzo su postale dio engleske tradicije pravljenja pita. Kada su prvi doseljenici 1620. godine krenuli prema Americi, vjerojatno su bili jednako upoznati s bundevama kao i domoroci koji su im pomogli preživjeti prvu godinu.
Godinu dana kasnije, za proslavu žetve, bundeva je vjerojatno bila prisutna na stolu u nekom obliku. Iako su bile korisne, nisu uvijek bile omiljene. Godine 1654. kapetan Edward Johnson napisao je da su ljudi s vremenom počeli pripremati druge vrste pita, poput onih od jabuka i krušaka jer su im pite od bundeve dosadile.
>> Recept: Slatka štrudla od bundeve
U to vrijeme postojale su različite varijante pite od bundeve. Neki recepti iz tog perioda uključivali su kuhanje bundeve u mlijeku prije stavljanja u tijesto. Ponekad tijesto nije bilo potrebno; jedan recept uključivao je punjenje izdubljene bundeve začinjenim mlijekom i njezino pečenje izravno na vatri.
Do 18. stoljeća pita od bundeve postala je tradicionalna poslastica za Dan zahvalnosti u Novoj Engleskoj. Godine 1705. grad Colchester odgodio je proslavu Dana zahvalnosti jer nije bilo dovoljno sastojaka za pripremu pite od bundeve.
>> Recept: Pita od butternut tikve, krumpira i mesa
Dan zahvalnosti postaje praznik
Tek u 19. stoljeću pita od bundeve stekla je veću važnost u SAD-u, posebno tijekom rasprava o ukidanju ropstva. Mnogi borci protiv ropstva bili su iz Nove Engleske, a pita od bundeve često se spominjala u literaturi i poeziji tog vremena.
Nakon Građanskog rata, tradicija Dana zahvalnosti i pite od bundeve proširila se izvan Nove Engleske. Godine 1929. tvrtka Libby's predstavila je konzerviranu bundevu koja je postala neizostavan sastojak za pripremu pita.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati