Kako napraviti najbolje ščupavce ikad i spasiti ih ako ste kupili naizgled loš kokos
"TO SU ČUPAVCI, što filozofirate", reći će neki kad se povede rasprava o tome kako napraviti savršene čupavce, te jednostavne, pomalo dječje, a i dalje svima ukusne kocke biskvita umočene u čokoladnu kremu pa uvaljane u kokos. Jednostavno nekad zaista i je najbolje, no i za najjednostavnije stvari potrebno je slijediti određena pravila. Zato ćemo vam danas opisati kako mi radimo čupavce zbog kojih nas svi traže recept te što je bitno da budu top.
1. Koja je razlika između domaćih i kupovnih jaja?
Bilo bi super da nabavite domaća jaja od čijih će žumanjaka biskvit biti lijepe, vibrantno žute boje. Ako ne možete doći do tih domaćih, bit će dobra i kupovna - nije kraj svijeta. Svakako pripazite da nisu najmanja jer jaja daju elastičnost biskvitu, tako da, imate li dva L jaja u receptu, a u kuhinji S, dodajte 3 S kako bi omjer jaja s ostalim sastojcima bio što realniji.
2. Glatko ili oštro brašno?
Koristite, kao i za sve biskvite, glatko brašno (oštro pripada prhkim tijestima i keksima). Ako brašno malo duže stoji, i to ne u idealnim uvjetima, a gotovo nikad nisu idealni, prosijte ga kako bi i rezultat, to jest pečeni biskvit, imao rahliju strukturu. Ovako ćete ukloniti i eventualne grudice koje nastaju u imalo vlažnom okruženju.
3. Ima li veze kakva je čokolada?
Iako znamo da su čokolade za kuhanje ugodnije kućnom budžetu, vrlo su često jako nekvalitetne i uopće ne nalikuju čokoladi ni okusom ni mirisom, a ni strukturom, naročito kad se termički obrađuju. Zato kupite tamnu čokoladu srednjeg cjenovnog ranga kako bi i kolač koji radite ispao ukusniji.
4. Koji kokos koristiti?
Teško je znati unaprijed koji kokos je ok, a koji nije, pa ćemo vam reći kakva su naša iskustva s kokosom od dva različita proizvođača koja smo ove godine koristili za čupavce - jedan je bio sam po sebi vlažniji (Šafram), a drugi zaista suh poput kartona (Kresto).
Radite li čupavce u startu s vlažnijim kokosom, bit će ukusan, mirisan, mekan i sočan isti dan, no ako radite sa suhim kokosom, nemojte paničariti jer taj na oko neupotrebljiv kokos može postati odličan uz malo strpljenja.
Čupavce koje ste uvaljali u potpuno suh kokos koji nema intenzivan miris pažljivo poredajte u kutiju (plastičnu, limenu ili staklenu) koja ima odgovarajuć poklopac. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi jedan do dva dana i čokolada će omekšati ribani kokos koji će postati sočan, a i vratit će mu se miris.
Zato, ako danas napravite čupavce, spremni su za uživanje u subotu, do kada će postati mirisni i sočni. Iskoristite ovaj kišni dan za kvalitetno poslijepodne u kuhinji i pripremite čupavce po provjereno dobrom receptu koji je na ovom linku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati