Kako napraviti teppanyaki? Pokazali su nam u jednom azijskom restoranu
PISALI smo vam već o Chopstixu, azijskom restoranu u Novom Zagrebu, a sad su s nama podijelili recept za jedno jelo sa svog jelovnika. Riječ je o teppanyaki kozicama, a u nastavku je postupak, kao i objašnjenje o kakvom je točno načinu pripreme riječ.
"U restoranu Chopstix, osim sushija i japanskog ramena, jako su popularna jela na teppanyaki način. Na našem meniju naći ćete teppanyaki losos i kozice uz prženu rižu s jajima i povrćem kao prilog te teppanyaki piletinu, također uz prilog od pržene riže s jajima i povrćem", govore nam iz restorana. Objasnili su nam i što je točno teppanyaki.
O teppanyakiju
Teppanyaki je japanska metoda kuhanja koja je postala popularna nakon Drugog svjetskog rata, a za kuhanje hrane koristi željeznu ploču. Riječ teppanyaki izgrađena je oko dva različita naziva: teppan, što znači željezna ploča, te yaki, što znači pečeno na žaru ili kuhano/obrađeno na direktnoj vatri.
U Japanu se teppanyaki također koristi za označavanje nekih jela pripremljenih na tavici, poput yakisobe (prženih rezanaca), što nude i u Chopstixu.
Teppanyaki kuhanje, kao i većina japanskih tehnika, metoda je koja je izuzetno ukusna i zdrava jer možete kuhati s malo masnoće i puno okusa.
Umak od soje je uobičajen preljev, a uz to i sjemenke sezama. Sastojci su vrlo dobro izrezani kako bi se bolje i pravilno termički obradili a da ne zagore, tako da priprema ukupno traje nekoliko minuta.
Chopstixov recept za teppanyaki s kozicama
Količine slobodno kombinirajte koliko ste gladni i za koliko osoba kuhate. Povrće kombinirajte po svom ukusu, a ovo su preporuke ekipe iz Chopstixa:
- očišćene kozice
- crvena i zelena paprika
- crveni luk
- mrkva
- soja umak
- ulje
- malo maslaca
- riža
- jaje
- mrkva i grašak
- sol i papar
- ulje/maslac
Na zagrijanoj tavi (naravno, poželjno je na ploči, ali to je nešto što imaju uglavnom profesionalne kuhinje) na malo ulja pecite kozice 2-3 minute, zatim dodajte rezano povrće. Nakon 3-4 minute dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi. Na kraju dodajte malo soja umaka. Sokovi će se spojiti.
Smućkano jaje stavite na zagrijanu tavu s malo ulja (ili maslaca), dodajte grašak, sitno narezanu mrkvu i luk. Nakon 2-3 minute dodajte već kuhanu rižu, pa sve miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Posolite i popaprite po želji.
Ako ne volite hrskavo povrće i želite da bude mekano, možete ga kratko kuhati prije pečenja, no mi bismo preporučili da to ne radite.
>> O ovom zagrebačkom restoranu nitko ne piše, a ima kul hranu i atmosferu
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati