Kladdkaka - najjednostavniji čokoladni kolač koji možete zamisliti
KLADDKAKA je švedski dar svim ljubiteljima čokoladnih slastica. Ovaj gusti, kompaktni kolač je sličan popularnim lava kolačima, a ime mu potječe od švedske riječi "kladdig", što znači ljepljiv ili neuredan. Postoji mnogo različitih recepata za kladdkaku, ali svi imaju jednu zajedničku stvar: nikada se ne koristi prašak za pecivo ni druga sredstva za dizanje.
Nedostatak plinskih mjehurića koji nastaju upotrebom sredstava za dizanje osigurava gustu teksturu kolača. Uobičajeni sastojci uključuju maslac, šećer, brašno, jaja, kakao prah i ponekad čokoladu, a mogu se dodati i mljeveni orasi te razne arome i začini, poput vanilije ili kardamoma. Podrijetlo kladdkake je nepoznato, a jedna teorija kaže da je nastao tijekom Drugog svjetskog rata, kada je prašak za pecivo u Švedskoj bilo teško nabaviti.
Najjednostavniji kolač koji možete zamisliti
Ovaj kolač ima ukupno 7 sastojaka, među kojima je i prstohvat soli, a čitava priprema je zapravo smiješno jednostavna. Otopite maslac, umiješajte ostale sastojke i samo ste 20 minuta udaljeni od bogatog čokoladnog raja. Jedino na što morate paziti je da ga ne prepečete jer ne želite izgubiti onu ljepljivu gnjecavost u sredini.
Kolač je gotov kada vrh postane čvrst, ali se i dalje lako lomi na dodir. Najlakši čokoladni kolač koji možete zamisliti i odličan desert za goste koji izgleda sasvim reprezentativno, iako ima samo jedan kat i nema nikakvu vrstu glazure. Po želji ga možete poslužiti sa šlagom i sladoledom te malo svježeg voća.
Kladdkaka - recept
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati