Koje vrećice od čaja idu u biootpad, a koje ne?
VRLO je vjerojatno da znate, naročito ako živite u Zagrebu i doživjeli ste sve drame oko kanti, vrećica, odvoza smeća i sličnog, no ako ne znate, da ponovimo - postoji više spremnika za otpad, a dosta govora bilo je oko smeđih spremnika koji su izazivali (i još uvijek izazivaju) neke dvojbe. Pa što sve ide u smeđe spremnike i biorazgradive smeđe vrećice?
U smeđe spremnike treba odlagati kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća) te male količine ostalog biootpada, kao što su kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice te male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci.
U biootpad samo vrećice od celuloze
Kako već neko vrijeme dosta pratimo sve nejasnoće oko odvajanja na društvenim mrežama (primjerice, važno je znati da ništa termički obrađeno ne ide u biootpad, kao ni ništa životinjskog porijekla ili pak opušci), shvatili smo kako ima dosta bitnih detalja u cijeloj priči (npr. trebali biste maknuti naljepnicu s kore banana jer jedno ide u biootpad, drugo u miješani), a i sami smo se nedavno našli u dvojbi. I to upravo oko vrećica čaja.
Kako nam se pokazalo u praksi, ekskluzivniji proizvođači češće će imati nereciklabilne ambalaže od polimernih materijala, od vrećice čaja do samog paketića u kojem je vrećica, dok čajevi srednjeg cjenovnog ranga u dosta slučajeva imaju jeftinije, ali i za okoliš manje štetne ambalaže - celulozu (ili 100% ili dio).
Na slici iznad možete vidjeti dvije vrećice, lijeva koja je skuplja, stranog, ekskluzivnijeg proizvođača (ne ide nikako u biootpad već miješani), te desna koja je jeftinija, domaćeg proizvođača (na izgled celuloza, dakle prikladno za biootpad). S obzirom na to da se u uputama o odvajanju otpada vrste vrećice čaja ne objašnjavaju podrobnije, pitali smo za objašnjenje Marinu Matijević iz inicijative Ja, Bolji Građanin.
Najbolje za okoliš je kupovati u rinfuzi
"Da, nažalost, nisu sve vrećice čaja iste i oni koji koketiraju s luksuzom često vode do toga da je to plastika, ali i ovaj desni, to su često kombinacije papira i plastike, tako da ni ta, ako je tako, ne može u biootpad", govori nam Marina, objašnjavajući da i izgled vrećice može varati. Napomenula nam je i kako je nedavno upitala Franck o njihovim čajevima, s obzirom na to da su na našem tržištu iznimno popularni.
Tvrde kako su njihove vrećice od 100 posto celuloze i sukladno tome mogu u biootpad, osim čajeva iz njihove Superiore linije, najčešće za kafiće i restorane, koja se ipak proizvodi od neodrživih materijala.
"Moja definitivna preporuka su čajevi u rinfuzi koje je najbolje kupiti u većoj količini da u startu imate manje ambalaže. Procijeđeni može normalno u biootpad. Ali ono na što se treba i tu paziti je da ga procijedite, maknete iz šalice i bacite u biootpad prije no što u napitak umiješate šećer ili med, jer i taj čaj koji je bio u doticaju s medom, šećerom, limunom i sličnim ne bi smio u biootpad", pojašnjava.
Par riječi o Marini
Da vam ukratko predstavimo našu sugovornicu - Marina Matijević je ekološki osviještena komunikologinja koja u Zagrebu živi posljednjih šest godina, originalno je iz Splita, a sedam godina živjela je u SAD-u, gdje je završila fakultet (u ovom opsežnom intervjuu možete saznati više o njoj).
Njezin profesionalni put je bio prvenstveno naslonjen na marketing, projektni menadžment te turizam, a prije par godina krenula je sa svojom specijaliziranom turističkom agencijom i sve je išlo poprilično dobro, kako kaže, dok je koronakriza nije pogodila direktno.
Činjenica da joj je virus srušio cijelo poslovanje bila joj je šamar u lice i natjerala ju je da detaljno preispita čime se to uopće bavi te da shvati koliko je u biti to nevažna stavka u nekoj hijerarhiji vrijednosti za čovječanstvo.
Htjela je postati bolji građanin pa je pozvala druge da joj se pridruže i trenutno je možete pratiti na Instagramu i TikToku, gdje svakodnevno dijeli raznovrsni sadržaj. I mi smo vam već pisali o njenom vrlo jednostavnom triku kako kruh star sedam dana vratiti u život, ali i o tome kako je jednim videom prošlog ljeta šokirala ljude na internetu. U nastavku nađite par njenih interesantnih videa.
Rado dijeli recepte za jela od ostataka
Ima i savjete za "oživljavanje" hrane
Kao i neka videa koji su izazvali kontroverze
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati