Kuhate kelj, poriluk, kupus ili cvjetaču? Evo koliko se dugo koje povrće kuha
U OVOM zimskom periodu (bez obzira na proljetne temperature), svi nekako imamo naviku kuhati više jela na žlicu. Uostalom, sezona je svom povrću koje i koristimo kao bazu takvih jela - brokuli, cvjetači, poriluku, kelju i kupusu. Jela na žlicu su jedna od onih jela koja se kuhaju malo dulje, pa se u tom vremenu i puno puta probaju, a vrijeme kuhanja povrća je "odokativno".
Ipak, dobro je imati mali šalabahter koliko se dugo pojedino povrće treba kuhati. Ovo nam je praktično znati unaprijed, posebno kada se povrće kombinira s krumpirom, pa možemo planirati ide li povrće prije ili nakon krumpira u varivo.
<< Recept za varivo od kelja s faširancima
<< Recept za gusto varivo od poriluka
1. Brokula
Brokula se kuha najkraće, pa se dodaje pri kraju kuhanja kako bi ostala čvrsta i sačuvala hranjive tvari. Kuhajte ju 5-7 minuta.
2. Cvjetača
Cvjetača se također brzo kuha - 5-8 minuta. Najbolje ju je dodati pred kraj, zajedno s brokulom.
3. Poriluk
Poriluku treba malo duže vrijeme kuhanja, ali obično se dodaje relativno rano jer se koristi i kao baza za varivo. Kako bi se do kraja skuhao, potrebno je 10-15 minuta.
4. Kelj
Listovi kelja omekšaju brzo, ali za dublji okus i potpunu termičku obradu potrebno je oko 20 minuta do pola sata - posebno za deblje dijelove listova.
5. Kupus
Ovisno o veličini narezanih komada, kupus se kuha dulje. Ako želite sačuvati hrskavost, skratite vrijeme. Okvirno vrijeme kuhanja je 20-30 minuta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati