Lovac na pizze: Osječki Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu.
POČET ću ovaj svoj osvrt rečenicom kojom ću ga i završiti. Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija. Naravno, budući da smo svi mi pomalo subjektivni i imamo neke svoje stavove, ukuse i afinitete, znate da dolazi ono obavezno ali.
To se moje ali odnosi na tijesto pa ću prvo napisati par osnovnih informacija kojima ću istaknuti sve ono što Ventidue čini vrhunskom pizzerijom. Ventidue se smjestio u samom centru Osijeka (Ulica Stjepana Radića 22), prostor je lijepo uređen, a osoblje je vrlo korektno, srdačno i izuzetno profesionalno.
Uvijek opuštena atmosfera
Bili smo četiri puta u vremenskim razmacima od par mjeseci i uvijek smo se osjećali dobrodošlo i opušteno. Izbor pizza je velik, a osim klasične napoletane u ponudi su i pizze romane. Mene je na novi odlazak u Radićevu 22 potaknulo to što je Ventidue u svoju ponudu ubacio i moju omiljenu bijelu pizzu, pizzu s mortadelom i pistacijom.
Neki uporno tvrde kako je pizza s mortadelom i pistacijom nekakva naša izmišljotina, ali tu sam pizzu naručio u svim pizzerijama s europske TOP 50 liste koje sam posjetio. Uostalom, ako je netko poznat po vrhunskim mortadelama, onda su to upravo Talijani.
Jedna od boljih mortadela ikad
Budući da sam spomenutu pizzu naručio i u amsterdamskoj nNei, bečkom Via Toledu i briselskoj La Piola Pizzi, pizzerijama koje su godinama u samom vrhu svih TOP lista, odgovorno tvrdim kako Ventidue na svoje pizze stavlja samo kvalitetne sastojke. Mortadela je jedna od boljih koju sam dobio na pizzi. Ventidue ima ukusne, fine i kvalitetne, dobro posložene sastojke.
Sada napokon dolazimo do onog o čemu sam pisao na samom početku ovog osvrta. Ventidue ima tijesto koje je izgledom i okusom pravo napoletansko, ali ima jedan nedostatak. Tijesto nije dovoljno prozračno, pogotovo na rubovima koji su debeli, ali previše gusti i nabijeni, a premalo hrskavi i prozračni.
Kada bih morao navesti razlog, odlučio bih se za nekakvu pogrešku u pripremi tijesta budući da je peć vrhunska, a vrlo vjerojatno su i brašno i kvasac kvalitetni i adekvatni. Ili se pripremom nešto događa s glutenom ili je premali postotak vode, ali mislim da bi tijesto, pogotovo rubovi, morali biti prhkiji i prozračniji. Kao da su bule prevelike pa ih picajol mora „potrošiti“ prilikom razvlačenja, a onda sav višak „natrpa“ u rub.
Ne znam koji je razlog, ali bih volio čuti i druga mišljenja, pogotovo onih koji vole pravu napoletanu. Možda sam ja stvarno samo pretjerano subjektivan i jednostavno volim napoletanu nešto prhkijeg i prozračnijeg tijesta. No sve to ne umanjuje kvalitetu pizze koju Ventidue poslužuje.
Cijene ispod 100 kuna/13 eura
Cijene su s obzirom na lokaciju, ponudu, ambijent i uslugu i više nego pristupačne. Marinara je 5.04 eura (37.97 kuna), Margherita je 7.03 eura (52.97 kuna), moja omiljena Pistacchio e Mortadella je 9.69 eura (73.01 kunu), a najskuplja je Speciale Limperiale Napolitana, pizza s crnim tartufima za koju treba izdvojiti 12.34 eura (92.98 kuna).
Osobno volim pizzerije koje se trude oko svojih gostiju, a posebno pizzerije koje su aktivne na društvenim mrežama, na kojima stalno osluškuju i prate što se vrti u glavama ljubitelja pizza. A Ventidue je izuzetno interaktivan, Ventidue se jako trudi.
Kao što sam i najavio, ovaj ću osvrt završiti uvodnom rečenicom. Ventidue je definitivno vrhunska pizzerija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati