Madrid ima najboljeg sommeliera na svijetu
NA OVOGODIŠNJEM izboru prestižne liste The World's 50 Best Restaurants, koja svake godine odabire najbolje restorane diljem svijeta, priznanje za najboljeg sommeliera svijeta otišlo je u ruke Miguelu Ángelu Millánu iz restorana Diverxo u Madridu. Ova titula nije jedini razlog za slavlje u Diverxu, s obzirom na to da je ovaj restoran zauzeo treće mjesto na istoj listi najboljih restorana svijeta za 2023. godinu.
>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu
Teatralna gastronomija restorana Diverxo
Miguel Ángel Millán, rodom iz Madrida, pridružio se timu restorana Diverxo 2019. godine i obogatio vinsku ponudu restorana, kreirajući dvije vinske karte koje se savršeno uklapaju u hiper-kreativno i inovativno kulinarsko iskustvo koje Diverxo nudi.
Diverxo, poznat po svojoj neobičnoj i teatralnoj gastronomiji, gostima nudi degustacijski jelovnik sastavljen od dvanaest jela.
Obrok započinje s XO tapasom od pečenih hobotnica obogaćenim esencijom pršuta, a završava mochi bombonima s tajlandskim dulce de lecheom i limunom. Kroz cijeli meni provlače se azijski utjecaji, od morskih krastavaca pripremljenih na yakisoba način, do jela od jastogove glave u vindaloo umaku.
Spaja europska vina s jelima azijske kuhinje
Zaljubljenik u vinsku kulturu, Millán je svoju strast prema vinima otkrio radeći u sektoru vrhunskog ugostiteljstva. No njegova fascinacija vinima dosegla je vrhunac kada se pridružio sada zatvorenom restoranu Jockey, jednom od prvih svjetski poznatih restorana u Madridu.
Nakon što je s izvrsnim ocjenama završio sve tečajeve za sommeliere, Millán je iskustvo stjecao u renomiranom španjolskom restoranu Santceloni i kasnije u restoranu Kabuki, gdje je prvi put počeo kombinirati vina s jelima inspiriranim azijskom kuhinjom.
Bogatog znanja o španjolskim vinima, Millán je dugo smatran autoritetom u svojoj domovini. Već je ranije osvojio nagradu za najboljeg sommeliera koju dodjeljuje nacionalni dnevnik El Mundo. No njegovo znanje seže i dalje od granica Španjolske, a sada, s titulom najboljeg svjetskog somelliera, postaje još utjecajniji na globalnoj sceni.
Millán je poznat po svojoj upornosti i predanosti u radu, često putuje na najudaljenije destinacije kako bi pronašao određeni vinograd ili uspostavio kontakt s malim proizvođačima čija vina želi kušati. U Diverxu se ističe svojim mirnim samopouzdanjem i sposobnošću da sluša i razumije želje gostiju.
Bilo da gosti žele probati rijetku bocu šampanjca Fleury Pére et Fils Symphonie d'Europe Extra Brut iz 1992. godine ili samo žele uživati u čaši španjolskog bijelog vina, Millán se trudi da svaki gost napusti restoran sretniji nego što je došao.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati