Makedonsko makalo, umak na bazi češnjaka, trenutno je najbolji umak na svijetu
MAKALO je tradicionalno sjevernomakedonsko jelo bazirano na češnjaku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od češnjaka, toplog ulja ili maslaca, vinskog octa, mlake vode i soli, koji se dodaju u drvenu zdjelu i dobro promiješaju. Ovom se jelu često dodaju sušena crvena paprika, nasjeckani peršin, ljute papričice, orasi, mlijeko ili jogurt.
Postoji niz makala koja mogu uključivati pečene ljute papričice, patlidžane, zelene rajčice, svježe ili pečene crvene rajčice ili kuhani krumpir. Makalo se može poslužiti kao umak ili kao predjelo, ovisno o sastojcima koji se koriste, a obično se jede s puno kruha i sira te je izvrstan dodatak mesu s roštilja.
Prema TasteAtlasu, makedonsko makalo je trenutno najbolji umak na svijetu. U nastavku vam donosimo recept za ovo jelo koje možete jesti i kao namaz na kruhu, uz roštilj, kao umak - kako god želite.
Potrebni sastojci
Sastojke možete prilagoditi sebi jer, kao što smo gore naveli, u makalo može ići zaista svašta, no za osnovni recept trebat će vam:
- češnjak
- ulje
- ocat
- voda
- ljute pečene papričice
- sol
- peršin.
Kako ga napraviti
Češnjak prvo očistite i operite, a zatim ga stavite u drvenu zdjelu za pasiranje češnjaka. Možete ga staviti i u blender, no umak će imati bolji okus ako ga ručno ispasirate u drvenoj zdjeli. Češnjaku dodajte sol (količinu prilagodite svojim preferencijama) i pasirajte ga dok ne dobijete glatku smjesu poput majoneze.
Češnjaku dodajte ulje i miješajte dok se sve ne ujednači. Postepeno dodajte ocat i promiješajte, a zatim dodajte i mlaku vodu te ponovno dobro promiješajte. Na kraju dodajte i ljute papričice te sitno nasjeckani peršin (po želji), pomiješajte i poslužite uz kruh.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati