Zima je pravo vrijeme za mekane buhtle. Prisjetite se djetinjstva uz ovaj recept
TOPLE, mekane buhtle s pekmezom, višnjama (zapravo, s čime god želite) pravi su zimski comfort food, a prije nego što nam stigne sezona krafni, napravit ćemo ih barem jednom. Podsjećaju nas na bezbrižno djetinjstvo i vrijeme provedeno s bakom u kuhinji, a ovi hladni dani kao stvoreni su za to da se zasladite s finim buhtlama.
Na ovu starinsku, nikad zaboravljenu slasticu podsjetila nas je naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila recept za svoje buhtle s pekmezom. Već na prvi pogled izgledaju nevjerojatno sočno i mekano, a očekivano, svi su je u komentarima tražili za recept.
Donosimo ga u nastavku.
Potrebni sastojci
Za buhtle po receptu naše čitateljice Lidije trebat će vam:
- kvasac
- glatko brašno
- šećer
- vanilin šećer
- mlijeko
- jaja
- maslac
- sol
- limun
- pekmez.
Kako ih napraviti
Prvo aktivirajte kvasac - pomiješajte ga zajedno s mlijekom i žlicom šećera i dodajte žlicu brašna. Ostavite par minuta da se aktivira. U zdjelu stavite brašno, prstohvat soli, omekšali maslac, jaja i šećer, a zatim dodajte i kvasac. Zamijesite tijesto pa pustite da odstoji 30-40 minuta.
Tijesto premijesite i podijelite na jednake dijelove. U svaki dio stavite žličicu pekmeza po želji pa svaku kuglicu umočite u rastopljeni maslac. Kuglice složite u posudu za pečenje, pokrijte ih prozirnom folijom i ostavite da se dižu 15 minuta. Pecite pola sata na 170 stupnjeva pa gotove buhtle posipajte šećerom u prahu.
Cijeli recept s detaljnim uputama i točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati