Na ovaj način možete pripremiti veće količine sarme, a nekima je tako i praktičnije
OTVORILI smo sezonu sarme, a bilo je čitatelja koji su još prije nekoliko tjedana komentirali kako su "pale" prve i kako zima može početi. Ovaj smo vas put odlučili podsjetiti i na jednu malo drugačiju varijantu - sarmu iz pećnice.
Kod ovakve pripreme sarma dobiva nešto drugačiji okus i teksturu, često intenzivniji i bogatiji jer se sporo peče, a okusi se tako bolje prožimaju. Mnogi kažu kako postoje prednosti u ovakvoj pripremi, od bogatije arome jela, do manje potrebe za nadzorom jela dok se kuha.
Jednostavnija je i za pripremu većih količina jer pečenje u posudi omogućuje pripremu većih porcija, što može biti zgodno ako planirate obiteljske proslave ili okupljanja. Da podsjetimo, sama riječ sarma dolazi od turske riječi "sarmak",što znači umotati ili zaviti.
Originalno je osmišljena kao jelo s listovima vinove loze, u hladnijim dijelovima Balkana postupno se razvijala u varijantu s kiselim kupusom te se tako prilagođavala lokalnim običajima i dostupnim namirnicama. Verzija sarme s kupusom na Balkanu je postala popularna u 18. i 19. stoljeću.
Potrebni sastojci
Za sarme pripremite:
- mljevenu junetinu
- luk
- rižu
- slaninu
- jaja
- sol, papar
- peršin
- slatka mljevena paprika
- ljuta mljevena paprika
- ulje
- češnjak
- kiseli kupus.
Za preljev će vam trebati:
- lovorov list
- suho meso ili slanina
- goveđa kocka
- voda
- pasirana rajčica.
Kako se pripremaju
Sitno narežite luk i slaninu pa ih prodinstajte na ulju. Dodajte meso, a nakon što je promijenilo boju, dodajte i češnjak, sol, papriku i papar. Prohladite pa umiješajte jaja, rižu i peršin. Krenite s punjenjem listova kiselog kupusa mesom, a na dno posude složite narezani kiseli kupus i po njemu slažite sarme. Između sarmi stavite suho meso ili slaninu.
Pripremite temeljac od vruće vode, goveđe kocke i pasirane rajčice pa zalijte sarmu. Zagrijte pećnicu, posudu za pečenje prekrijte folijom i stavite peći. Zadnjih pola sata skinite foliju i zapecite.
Sarme poslužite uz pire krumpir, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
Naslov kojim se sugeriralo da se sarma miješa dok se kuha na štednjaku je uklonjen. Hvala čitateljima što su nas upozorili na to.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati