Našli smo recepte za kruh s krumpirom, mliječni i pletenicu s početka 20. stoljeća
PROŠLI smo vam tjedan pisali o receptima za noklice koji su stari preko sto godina, a našli smo ih u jednoj prastaroj kuharici, a sad vam donosimo tri nova (a stara) recepta iz iste kuharice. U nastavku ćete naći recepte za krumpirov kruh, mliječni kruh te mliječnu pletenicu.
>> Našli smo 5 recepata za noklice starih više od sto godina, ovako su se spremale nekad
>> Kako su paprike punile naše prabake - našli smo recept u kuharici iz 1915. godine
Krumpirov kruh
Umijesite tvrđe tijesto od 1 litre brašna, 2 dag šećera, malo soli, u sredini razgrnite pa dodajte 6 dag rastopljenog putra, 10 dag pečenog pasiranog krumpira, 2 žumanjka, 1/8 l mlijeka i 2 dag kvasca rastopljenog u 1/8 l mlijeka.
Umijesite vrlo čvrsto tijesto i ostavite na toplom 1 sat da se diže. Tijesto premažite jajetom i polako pecite otprilike 1 i pol sat.
Mliječni kruh
Uspite 1 l brašna i u sredini razgrnite, dodajte sol, 1 cijelo jaje, 8 dag razmekšanog putra i 3 dag kvasca rastopljenog u mlijeku. Dobro istucite i ostavite da se diže. Premijesite, stavite u kalup i pustite da se ponovno diže. Premažite jajetom i pecite pri dobroj vatri.
Mliječna pletenica
Umijesite glatko tijesto od 35 dag brašna, 1.5 dag razmekšanog kvasca, pola litre mlakog mlijeka, 7 dag rastopljenog putra, 2 žumanjka, i 3 žlice šećera. Dodajte 1/8 kg grožđica, ispletite pletenicu. Ostavite da se diže, pomažite jajetom, pospite usko narezanim bademima i pecite.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati