Nema Božića bez linzera. Najbolje da si već sad spremite ovaj naš provjereni recept
LINZER torta je jednostavna, ali vrlo ukusna tradicionalna austrijska slastica, koja je već više od 300 godina ponos grada Linza u sjevernoj Austriji. Najstariji recept datira iz 1653. godine i Linzer torta se često spominje kao najstarija torta na svijetu, ali to ipak nije točno jer su nam poznate slastice sličnih sastojaka i izgleda još iz Rimskog Carstva.
Ova se slastica priprema od prhkog tijesta, koje je obogaćeno začinima i mljevenim orašastim plodovima, najčešće lješnjacima, ali mogu se koristiti i bademi ili orasi. Puni se džemom od ribizla, malina ili marelica. Na vrhu se nalazi rešetka dijamantnog uzorka od tankih traka tijesta postavljenih preko nadjeva.
Linzer keksići
Dva keksića od prhkog tijesta, spojena džemom koji viri kroz izrez u gornjoj polovici, nazivaju se Linzer keksići i dobili su ime po Linzer torti. Ovi ukusni keksi slijede sličnu temu kao i torta, a njihovo sastavljanje zahtijeva malo više posla od standardnog keksa, ali je dovoljno jednostavno ako imate odgovarajuće kalupe koji će vam pomoći da izbušite pravilne oblike.
Kod pripreme keksića potrebno je pola tijesta razvaljati i izbušiti rupe kako bi se oblikovali keksi s čvrstim dnom, a zatim ih ispeći u pećnici. Dok se prva tura hladi, razvalja se i izbuši druga polovica tijesta kako bi se oblikovao gornji sloj keksa koji ima izrez u sredini. Kad su gotovi i ohlađeni, donje kolačiće premažite džemom, spojite poput sendviča i po vrhu pospite šećerom u prahu.
Linzer torta
Linzeri
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati