Nešto drugačije u centru Zagreba: Probali smo arepe, tostonese i empanade
PRIJE nešto više od dvije godine, točnije u rujnu 2020., pjevač Ricardo Luque otvorio je Areperu Maracay u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici, odmah na križanju s Teslinom. Riječ je o venezuelanskom fast foodu, a mi smo ga prije mjesec dana stavili na popis adresa koje planiramo posjetiti ove jeseni pa je Arepera Maracay konačno došla na red.
Vrijedna informacija nekima svakako je ta da je ovdje sve bez glutena, osim jednog umaka s krekerima. Problemi su što se mrvicu predugo čeka, a prostor je prilično skučen unutra, kao i improvizirana mini terasa ispred.
U nastavku pogledajte što smo jeli.
>> 10 mjesta u Zagrebu kamo idemo jesti ove jeseni
1. Tostones
Pržene plantane kao podloga s trganom junetinom gore su stvarno fine, a na svakoj dobijete i malo guacamolea i različite umake. Minus je što su nam došle hladne. Podloga je hrskava, junetina izrazito mekana i ovo nam je bio odličan tapas, baš za "piknuti" malo prije nečeg konkretnijeg. Porcija od četiri tostonesa košta 45 kuna, što je dosta. Oni sa sirom su 36 kuna.
Što su uopće plantane?
Plantana banane se mogu koristiti kao povrće i važna su namirnica u tropskim dijelovima svijeta te Africi i uglavnom se koriste kao zamjena za krumpir. Ovdje smo ih prvo jeli u tostonesima, što su prženi komadići plantane, a radi se o popularnom jelu koje se jede diljem Kariba i Latinske Amerike. Slani tostones se priprema od nezrelih zelenih plantana, a uglavnom se poslužuje kao predjelo ili prilog.
>> Tostones (dvaput pržene zelene plantana banane)
2. Empanada
Empanada je južnoamerički džepić od tijesta punjen raznim nadjevima. Iako postoji i verzija s mesom, u tostonesima i arepi uzeli smo meso pa smo se odlučili za vege verziju empanade (27 kn). Empanada s trganom junetinom košta 32 kune.
Tijesto je čisto kukuruzno i slatkasto, zbog čega općenito volimo stopostotne kukuruzne guste kruhove, no nije toliko zahvalno za prženje u dubokom ulju jer upije dio. Svejedno, nije ova empanada bila preloša i imala je dosta punjenja.
>> Ovaj skriveni lokal "gori" od posla. Pojeli smo odlične tacose i empanade
3. Arepa
Na meniju ćete naći 8 mesnih arepa (46 do 50 kn) i 5 u vegetarijanskoj varijanti (42 do 48 kn), a možete i složiti svoju arepu za 62 kune. Inače, arepe su neka vrsta kruha, odnosno peciva (kao što je to, primjerice, na Bliskom Istoku pita kruh), koje se pune raznim nadjevima, a karakteristične su za države Južne Amerike.
Na slici dolje možete vidjeti kako izgleda prerez, ali preporučili bismo vam da ne ponavljate našu grešku i ne režete arepu jer će dosta toga početi ispadati van, Ok, sami smo si krivi i naučili smo lekciju za idući put.
U Areperi Maracay peciva peku u tom trenutku na grill ploči i tijesto je to koje na kraju, moglo bi se reći, podsjeća na malu lepinju. Mekano je iznutra i hrskavo (u stilu tostiranog) izvana. Nadjeva ima puno - to su junetina, sir, umak i pržene plantane. Od ove tri stvari s jelovnika koje smo probali, arepa nam je definitivno najbolja. Slano, slatkasto, mesno i cheesy - pa sve skupa u svojevrsnom pecivu, koliko loše uopće može biti?
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati