Odzvonilo pekarskim proizvodima: Riječki osnovnoškolci od iduće godine jedu zdravije
IAKO SU se dosad u školama, uz pokoje varivo, na jelovniku često nalazili pekarski proizvodi poput krafni, buhtla i pizze, to više neće biti slučaj u riječkim osnovnim školama. Naime, od idućeg polugodišta riječki će osnovnoškolci jesti zdravije.
Za užinu će u školama od iduće godine dobivati jela poput zobenih pahuljica s medom i cimetom, jogurta s probiotikom, fritaje s povrćem ili integralnog kruha s namazom od tune i svježeg sira. Cilj je, piše Novi list, omogućiti zdravije i raznovrsnije obroke svim riječkim osnovnoškolcima.
Zobene pahuljice i voće umjesto pekarskih proizvoda
U želji da se djeci osigura kvalitetna i nutritivno uravnotežena prehrana, najprije je formirana posebna radna skupina sastavljena od nutricionista i predstavnika škola, koja je izradila nove jelovnike usklađene s potrebama djece, a potom je pokrenut proces nabave namirnica za sve škole.
Novi model predviđa obroke pripremljene od zdravijih namirnica, uz pažljivo praćenje prehrambenih standarda. Izrađeni jelovnici mogu se prilagođavati sezonskoj ponudi kako bi djeca dobivala ono najbolje, a uključene nutricionistkinje pripremile su tri različite varijante sezonskih jelovnika za riječke škole.
Novitet na jelovnicima bit će zobene pahuljice, biljni napitci, muesli, riža i proso na mlijeku te mnoge druge zdrave namirnice koje će, nadaju se, pridonijeti razvoju zdravih prehrambenih navika. Također, svaki će dan u ponudi biti i svježeg i sušenog voća te orašastih plodova.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati