Jednostavan i prefin kolač koji pamte generacije, imamo starinski recept
BIJELA pita jedan je od onih nezaobilaznih kolača koji se nekako uvijek nađe na pladnju kad su u pitanju svečanosti, blagdani, ali i svakodnevica. Takvu karakteristiku najviše i volimo - svestranost i jednostavnost.
Iako ova pita nema točno utvrđeno podrijetlo, omiljena je u našoj kuhinji, a priprema se i u susjednim zemljama. Vjeruje se kako je nastala kao domaća verzija slojevitih kolača, koji su tada bili skuplji, dok je bijela pita puno jeftinija verzija.
Pripremala se u skromnim domovima za svečane prilike, a izgledom i okusom parirala je mnogim bogatijim kolačima. Za tijesto se koriste osnovni sastojci poput brašna, šećera, maslaca, jaja i mlijeka, dok se krema priprema od mlijeka, griza ili pudinga, šećera i maslaca. Niže pogledajte jednostavan i starinski recept prema kojemu ih uvijek radimo.
Potrebni sastojci
Za kore:
- glatko brašno
- omekšali maslac
- jaje
- šećer u prahu
- prašak za pecivo
- kiselo vrhnje
Za kremu:
- mlijeko
- glatko brašno
- šećer u prahu
- vanilin šećer
- maslac
- rum
Kako se priprema
Zamijesite tijesto pa ga podijelite na tri jednaka dijela. Razvaljajte ga na papiru za pečenje tako da dobijete 3 kore. Ispecite kore. Dok se kore peku, pripremite kremu. Skuhajte sve sastojke, a kad se krema ohladi, dodajte maslac. Ravnomjerno je rasporedite na dvije kore pa poklopite trećom. Pritisnite i stavite u hladnjak kako bi se krema stisnula i kolač povezao.
Cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati