Ovaj jesenski napitak hit je u Starbucksu, a vrijeme je da ga pripremite kod kuće
JESEN samo što nije stigla, a iako su temperature još visoke, to nas ne sprečava da uživamo u sezonskim napitcima, koje možemo pripremati na razne načine. U sezoni tikvi i bundeva moramo spomenuti i jedan popularni jesenski napitak na bazi kave - Pumpkin Spice Latte, odnosno kavu s okusom bundeve i omiljenih jesenskih začina.
Starbucks i simbol jeseni
Ovu je kavu proslavio Starbucks još 2003. godine kad je uvedena kao dio jesenske sezonske ponude. Zbog izuzetno pozitivne reakcije kupaca uvrštena je u stalnu sezonsku ponudu od kraja kolovoza do kraja jeseni. Napitak je od tada omiljen diljem svijeta, a postao je i simbol jeseni.
Kakav je to napitak
Radi se o toplom napitku na bazi espressa, a sadrži pire od bundeve, mješavinu začina poznatu kao "pumpkin spice" - mljeveni cimet, đumbir i muškatni oraščić - a dodaju se i mlijeko, šećer i po želji šlag na vrhu. Začini ovom napitku daju karakterističnu aromu i pobuđuju jesenski ugođaj, a ako napitak pripremate bez bundeve, i sami začini bit će dovoljni da vaša kava dobije tu posebnu aromu.
Originalni Starbucksov recept iz 2003. godine nije sadržavao bundevu, nego se pripremao samo s mješavinom začina. Prava bundeva dodana je u recept tek 2015. kao odgovor na zahtjeve kupaca koji su željeli prirodnije sastojke. U kreiranju okusa tim za razvoj novih proizvoda Starbucksa inspirirao se pitom od bundeve, koja je u ovo doba u Americi vrlo popularna, a karakterizira je gotovo isti okus mješavine začina koja se koristi i u kavi s bundevom.
Nakon lansiranja prodano je više od 600 milijuna kave od bundeve, čime je dobila status jednog od najuspješnijih sezonskih proizvoda.
Kako dobiti pire od bundeve
Ovaj napitak možete prilagoditi svojim željama, a poželjna opcija je i priprema hladne verzije, koja je također popularna u Starbucksu pod nazivom Iced Pumpkin Spice Latte. U mnogim se receptima za pripremu koristi pire od bundeve iz konzerve, što na našem tržištu nije lako pronaći, pa je najbolje da ga jednostavno pripremite sami.
Bundeva će u nadolazećoj sezoni biti napretek, a kako biste dobili pire, potrebno ju je izrezati na nekoliko komada i peći na visokoj temperaturi oko 45 minuta. Kad bundeva omekša, ogulite joj koru i zgnječite meso u glatki pire. Pire možete i zamrznuti pa koristiti za neke druge deserte, kao što je pita od bundeve, čuvati ga za još napitaka ili ga jesti budući da je ukusan i vrlo zdrav. Cijeli i vrlo jednostavan recept za pire od bundeve pogledajte ovdje.
Priprema kave od bundeve
Za kućnu pripremu bit će vam potrebno:
- mlijeko
- pire od bundeve
- šećer
- ekstrakt vanilije
- cimet
- đumbir
- klinčić
- muškatni oraščić
- jaka kava
- šlag (za serviranje)
Počnite tako da zagrijavate mlijeko, pire od bundeve i šećer, no pazite da ne zavri. Kad postane vruće, dodajte ekstrakt vanilije, začine i kavu. Pripremite dvije šalice i u njih ulijte napitak, ukrasite ga šlagom i pospite mljevenim cimetom.
Točne mjere i detaljan postupak pripreme pročitajte ovdje i počastite se ovom jesenskom šalicom kave kod kuće.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati