Ovako izgledaju "božićni panjevi" s potpisom vrhunskih pariških slastičara
AKO STE bili dovoljno sretni da se nađete u Parizu u prosincu, vjerojatno ste se divili svjetlucavim izlozima slastičarnica i tortama i kolačima neobičnog izgleda. Jedna od tih slastica svakako je tradicionalna božićna rolada Bûche de Noël ili božićni panj, koji potječe iz 1870. godine, kada je jedan pariški slastičar bio inspiriran ritualom spaljivanja cjepanice u vatri na Badnjak (tradicija starih Kelta).
Kako su kamini postajali sve manji i praksa je izumirala, tako se božićna cjepanica preselila s ognjišta na stol, u obliku smotanog biskvita punjenog kremom i ukrašenog komadićima čokolade te šećernom prašinom kako bi izgledala kao cjepanica svjetlucava od snježnih pahuljica.
Ovih se dana odvija žestoko natjecanje među pariškim slastičarnicama - tko će osmisliti ekstravagantniji panj. U nastavku pogledajte najljepše panjeve.
Fou de Pattiserie
Hugo&Victor
Jean-Paul Hevin
Ritz
Pierre Herme
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati