Ovdje se jedu burgeri s umjetnim mesom. Biste li probali?
MILIJUN je razloga zašto bi netko postao vegan. Isto toliko i zašto ne bi. Razumijemo i jedne i druge i nepotrebno je sada upuštati se u tu raspravu. Ako ćemo biti iskreni, iako je u zadnje vrijeme sve više (dobrih) veganskih mjesta po Zagrebu, manje po ostatku Hrvatske, i dio ostalih restorana i barova na meniju ima i poneku vegansku opciju, veganima je dosta teže naći nešto usput, a da je konkretno i comforting, slasno. Ali našli smo nešto jako fora.
U poznatom haustoru sakrio se VeganKO
VeganKO je veganski bar u centru Zagreba, u Masarykovoj na broju 26 u haustoru, točnije kod Žute kopiraone za koju vjerojatno zna dobar dio studenata s okolnih fakulteta. Na tom je mjestu nekad davno bio internet cafe Juice&Juice, a nakon toga Haustor Haus, zanimljiv bistro koji je prilično naglo nestao s lica Zemlje, to jest Zagreba, a u kojem smo znali pojesti finu hranu.
Šteta je što se ovdje ne može sjesti i pojesti u miru jer je ova terasa jako simpatična, no postoji prostor s druge strane s improviziranim šankom gdje možete pojesti svoju hranu. Nismo spomenuli kako je Veganko nedavno dobio novu kuhinju, pa u novom sastavu, nakon kratke pauze, radi tek par dana. Unatoč tome, čini se kako imaju dosta narudžbi, jer dok smo čekali i jeli dobiveno, pored nas je prošlo par dostavljača koji su došli pokupiti hranu.
Imaju kebab, burgere i krumpiriće
Na jelovniku ovaj veganski restoran ima kebab, burgere, krumpiriće s dodacima i salate. Cijena veganskih kebaba kreće se od 53 do 60 kuna, burgera od 53 do 75, a krumpirića od 22 kune za obične s umakom po izboru do 38 kuna za one s umakom i veganskom slaninom. Jedan od burgera, CheeseKO, rade s domaćom pljeskavicom od, ajmo to tako nazvati, lažne junetine, dok su drugi s već gotovom beyond meat pljeskavicom.
Što je to beyond meat?
Za početak, da se podsjetimo što je to beyond meat. Beyond meat je brend, a istovremeno i takozvano lažno meso napravljeno od proteina raznih grahorica, a prije tri godine došlo je i u Hrvatsku. I danas ga možete kupiti u trgovinama, spakirano i zamrznuto, u obliku mljevenog mesa, pljeskavica, okruglica. Jasno je da se ne radi o vrhunskom nutricionistički bogatom proizvodu, već o plant-based zamjeni za meso.
CheeseKO (53 kn)
Odmah sad molimo vegane da se ne naljute zbog par usporedbi s namirnicama životinjskog podrijetla u nastavku teksta. To je zato da bismo dočarali onima koji odbijaju jesti ili još nisu probali vegansku hranu kakvog je okusa ova u Veganku.
CheeseKO je cheeseburger u veganskoj varijanti, ali takav da gotovo nećete primijetiti razliku od klasičnog "mesožderskog" slasnog i sočnog burgera. Rekli smo - gotovo nećete primijetiti razliku. Pecivo je super, mekano, prozračno, slatkasto; umak je isto ukusan, baš mu ništa ne fali.
Ovaj burger trebao bi biti s njihovom domaćom veganskom pljeskavicom, no kako su nam objasnili, trenutno je nema jer useljavanje u novu kuhinju još nije gotovo, pa smo dobili beyond meat. Pljeskavica beyond mesa je dosta tanka i iako izgledom podsjeća na meso, nema ono nešto što biste osjetili kod jedne debele, taman pečene i iznutra sočne juneće, naročito kad ste naučeni samo na takve burgere.
Što se tiče veganskog sira - ne možemo se pomiriti s njim jer nam ta konzistencija nikako ne sjeda, i tu nije problem u Veganku. Da ne bi bilo nesporazuma, burger nam je bio odličan i pojeli bismo ga još sto puta.
Ne znamo jeste li i gdje točno do sada jeli veganske burgere koji pokušavaju biti junk na veganski način, no često znaju biti napravljeni ofrlje - bezvezno suhonjavo pecivo, umaka u tragovima, a povrće kao da je namjerno izabrano bez razmišljanja, pa se stavi sve suprotno od onog što bi išlo u jedan pošten burger. Ovaj je burger - a ne govorimo sad o burgerima koji su zdrav(iji) i slično, a koje isto volimo - jedan pravi, konkretni, junk burger kakav svatko zaslužuje pojesti, bilo da jede meso ili ne.
Loaded garlic'n'cheese fries (34 kn)
Prženi krumpirići s prženim lukom, veganskim sirom i kremastim umakom s češnjakom - ovo zvuči kao da ne može biti loše. I istina je, ovo je bomba. Tog toppinga od luka s umakom nema tek toliko da pokrije samo gornje krumpiriće. Ima ga baš dosta, da u njemu utopite svaki komad prženog krumpira.
Porcija je velika i, uz burger, ne bi bilo loše da jednu takvu podijelite s nekim, osim ako ste baš jako, jako gladni. Ono što nam je inače smetalo je što uz veganske burgere rijetko nalazimo pržene krumpiriće, pa nam je drago da u Veganku imaju taj divan par na jednom mjestu, i to u tako dobrom, slasnom i masnom izdanju. Još recenzija, i veganskih i mesnih, pogledajte OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati