Povratak korijenima: Poznati austrijski kuhar Paul Ivić otvorio pop-up u Zadru
NEDAVNO je u Zadru otvoren Bistro Tian Am Meer, vegetarijanski pop-up restoran vrhunskog bečkog chefa Paula Ivića. Restoran će raditi od 1. lipnja do 18. rujna u Falkensteinerovom Resortu Punta Skala.
Ivić, šef kuhinje vegetarijanskog restorana Tian s jednom Michelinovom zvjezdicom u samom centru Beča, dugo je sanjao približiti se hrvatskoj kuhinji - kuhinji zemlje u kojoj je rođen njegov otac i u kojoj je kao dijete provodio nekoliko tjedana godišnje. Kada mu se hotel Falkensteiner u Zadru obratio s idejom otvaranja ljetnog pop-up restorana, nije želio propustiti priliku.
Ljudi žele vege
Kao i na mnogim drugim mjestima, i u Zadru raste želja za vegetarijanskom ponudom. Bistro Tian Am Meer baš želi privući lokalno stanovništvo. Iviću je to sasvim logično: Hrvatska njegova djetinjstva ima okus svježeg povrća i na suncu dozrelog voća, a meso se jelo samo u posebnim prilikama - često nedjeljom, uvijek na blagdane.
Cijeni domaće
Više je puta sa suradnicima obišao regiju oko Zadra kako bi pronašao proizvođače s najkvalitetnijim lokalnim namirnicama. Većina namirnica dolazi iz malih OPG-ova koji nemaju međunarodne partnere za distribuciju, a često nemaju niti web stranicu. Mnogi i ne znaju da uzgajaju stare sorte od kojih nekima prijeti izumiranje. Nisu umreženi i ne bave se nikakvim marketingom. Ivić ih uči cijeniti ono što imaju.
Ne oponaša meso
Kada je u Ninu prvi put otkrio morske šparoge, počeo ih je sakupljati. Taj svježi miris soli - to je ono što je želio navečer poslužiti gostima.
"Nismo htjeli doći ovamo i modernizirati hrvatsku kuhinju", kaže Ivić. Želimo ostati vjerni kuharskom stilu bečkog Tiana, a to znači da ne poslužujemo vegetarijanske ćevapčiće na bazi gljiva ili slična jela koja oponašaju meso. Umjesto toga, tu su reducirana jela od povrća u kojima svaki sastojak ima priliku zablistati.
Voli lokalno
U bistrou se poslužuju juha od povrća, emulzija od maslinovog ulja i ajvar. Zatim, punjeni cvjetovi tikvica koje je uzgojio kuhar hotelskog ribljeg restorana i džemovi Sandre Babac. Tu je i kruh iz zadarske pekare Kroštula. Zaposlenici u hotelu bili su "super uzbuđeni" nakon probnog rada na dan otvaranja, iako su mnogi rekli da jedu meso svaki dan, izjavio je Ivić.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati