Probali smo američke pite koje se odnedavno mogu naći u centru Zagreba
JUČER smo pisali o novom shopu s američkim pitama u centru Zagreba, a usput i najavili kako ćemo uskoro otići tamo i isprobati kakve su. Nismo to planirali već danas, ali s obzirom na reakcije na jučerašnji članak, morali smo otići u Friday pie shop što prije da provjerimo kakve su to pite.
Inače, dio vas je bio oduševljen jer se nešto ovakvo pojavilo u Zagrebu, dok je dio negodovao smatrajući da nam ne treba američko jelo kad mi Hrvati imamo toliko divnih jela, a povela se rasprava i oko cijene pita: je li 25 kuna previše i jedan stari klasik, koji nikad neće zamrijeti, koliko toga za te pare ispečem doma. Ok.
S obzirom na cijene po slastičarnicama koje idu iznad 30 kuna za tanku, ali ozbiljno tanku šnitu kolača iz kalupa promjera 20 cm, 23 do 25 kuna za pošten komad pite u Friday pie shopu ne čini nam se kao neka drama. A sad idemo malo o bitnom - kakve su te američke pite sa zelenog vala.
Prije no što se pozabavimo svakom pojedinačno, osvrnut ćemo se na tijesto. Ne radi se o klasičnom prhkom, već više flaky podlozi (da, koristimo izraz na engleskom jeziku i, ne, nećemo se ispričavati), što se doslovno može prevesti kao pahuljasto, no u slastičarskom se svijetu smatra lagano lisnatim. Svi su rubovi cik-cak utisnuti tako da ostavljaju lijep prvi dojam kad ugledate pitu, a i tijesto je dobro pečeno tako da ima lijepu boju. A sad idemo na konkretne pite, njih ukupno sedam.
Jolene (25 kn)
The pita u Friday pie shopu je Jolene - klasična američka pita od jabuka. Ima puno nadjeva od jabuka narezanih na šnite i već je na oko jako bogata. Miris je slatkast s izraženim cimetom. S obzirom na miris, očekivali smo slađi okus, no zapravo ova pita uopće nije šećerna bomba od jabuka, već fini desert koji bi odgovarao i onima koji nisu ljubitelji preslatkog. Klasika, jako dobro.
Mary (25 kn)
Ova pita s kremom od čokolade, lješnjaka i ruma nije baš dobro podnijela transport, a možda smo mogli i malo manje mahati vrećicom po putu. Nije se Mary razletjela, da se razumijemo, samo se malo uljuljkala.
Osjeti se miris čokolade, no izostao je miris ruma koji u kolačima obožavamo toliko da, kad ih pečemo doma, količinu iz recepta obavezno poduplamo. Mary je na okus jedna prava mala slatkica, okus podsjeća na ganache, no teksturom je više kao mousse. Fino, slatko, čokoladno, kremasto. Ali nigdje nismo osjetili rum, to nas je malo rastužilo.
Dorothy (25 kn)
Pita s kremom od kokosa nam se, kad smo je vidjeli u vitrini, činila kao malo opasna za nošenje u vrećici, ali Dorothy je put podnijela herojski i na photoshooting došla bez problema. Zašto smo mislili da bi moglo biti problema? Jer se radi o visokoj piti s puno kreme, a onda još i šlagom na vrhu. Miris i okus su jako kokosasti, ali nedostajalo nam je nešto da je podigne (agrumi, alkohol), tako da nam Dorothy na kraju ipak nije nešto posebno.
Pita od šljive (25 kn)
Nova pita u Friday obitelji je ova od šljive i još nema ni ime. Dobit će ga do ponedjeljka, rekli su nam. Jako volimo šljive i jedna od najdražih slastica nam je štrudla sa šljivama - kad te slatke bistrice puste onaj ljubičasti nektar, rastopimo se od miline.
Upravo takav miris ima i ova još bezimena pita. A okus - wow! Slatko, šljivasto, kiselkasto, s hrskavim gornjim slojem. Od ove četiri slatke, šljiva nam je najbolja i čak su nam se malo zacaklile oči od sreće dok smo je jeli.
Billy Bob (23 kn)
Quiche s porilukom i piletinom je jako mirisan i jedva smo čekali probati ga. Punjenje je kremasto i zadovoljavajuće slano. Nije prejako i okus je jako lijepo uravnotežen. Poželjeli bismo si ovu slanu pitu opet, za doručak ili ručak, uz malo lisnate salate.
Austin (23 kn)
Ovaj quiche sa špinatom i pancetom izgleda kao nacrtan i atraktivne je boje. Nadjev je gumenast u odnosu na pitu prije, pa bismo bili sretniji da je ipak pjenastiji. Jako se dobro osjeti okus pancete koja nije previše dimljena, već umjereno slana i ukusna. Prevladao je špinat, no nije nam zasmetalo. Jedino što nam je zasmetalo kod Austina gore je spomenuta tekstura nadjeva.
Lorraine (25 kn)
U Friday pie shopu svoje je mjesto našao i klasični Quiche Lorraine sa slaninom. Blag miris, a u okusu izražena slanoća iz slanine nas nije oborila s nogu jer smo u prvom zalogaju naletjeli na komadić hrskavice iz slanine, pa bi bilo dobro na to malo bolje obratiti pažnju kod sjeckanja i izrade nadjeva.
Opet je problem taj gumenast nadjev za koji bismo voljeli da je mrvicu kremastiji. No Lorraine svakako nije loša pita kad bi se popravile ove dvije stvari. Billy Bob nam je ipak od slanih definitivni favorit.
Nakon kušanja ovih sedam slatkih i slanih pita shvatili smo da nam je ovog trena u životu baš falio jedan Friday pie shop i drago nam je da je tu. I neka vas ne buni ime i tematika - ne radi se o lancu slastičarnica ni franšizi, već o poduzetničkom pothvatu cure iz susjedstva koja voli peći malo drukčije pite.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati