Sastavili smo popis sezonskog voća i povrća
ANKETA koju je prije nekoliko godina proveo časopis BBC Good Food pokazala je da devetero od desetero ispitanih Britanaca nije upoznato s razdobljem dozrijevanja pojedinih vrsta voća i povrća. Iako vjerujemo da je situacija u Hrvatskoj bolja, nije loše ponoviti gradivo.
Znati prepoznati sezonske namirnice važan je korak prema zdravijoj prehrani jer sezonsko voće i povrće pruža najbolju kvalitetu i okus, a obično je i ekološki prihvatljivije zbog toga što bolje raste u uvjetima koji su mu i namijenjeni. Kupovanje svježih proizvoda samo kada su u sezoni također smanjuje rizik od konzumacije namirnica iz sumnjivih izvora, poput nekontroliranog uvoza ili genetski modificiranih organizama (GMO).
Kako bismo vam olakšali izbor najsvježijih i najzdravijih namirnica, sastavili smo popis sezonskog voća i povrća za Hrvatsku, koji možete koristiti kao vodič prilikom kupovine. Važno je napomenuti da su zimski mjeseci (od prosinca do ožujka) ispušteni iz ovog prikaza.
Tijekom zime fokus je na zimnicama koje su pripremljene od voća i povrća dok je ono bilo u punoj zrelosti, kao što su kiseli kupus, krastavci, repa, cikla, paprika, rajčice, te voćne zimnice poput marmelada i džemova. Osim toga, tijekom zime koristimo voće i povrće koje se može adekvatno skladištiti nakon što je ubrano.
Travanj
U travnju se dolaskom proljeća priroda budi i počinje pružati raznoliko zeleno povrće bogato vitaminima i mineralima. Ovo je izvrsno vrijeme za uživanje u salatama, korištenje mladog luka u raznim jelima i pripremu proljetnih juha s porilukom i keljom.
Tijekom travnja u sezoni su zelena salata, brokula, cvjetača, kelj, kupus, krastavac, radič, rukola, mrkva, rotkvica, mladi luk, poriluk i matovilac.
Svibanj
Svibanj donosi toplije dane i prve plodove voća, poput jagoda i trešanja. Ovaj mjesec idealan je za pripremu laganih jela sa svježim povrćem.
Ovaj mjesec obiluje zelenom salatom, rukolom, brokulom, keljom, kupusom, radičem, krastavcima, mrkvom, krumpirom, špinatom, blitvom, rajčicom, paprikom, mahunama, mladim lukom, rotkvicama, jagodama i trešnjama.
Lipanj
Lipanj donosi obilje sezonskog voća i povrća, što ga čini savršenim za istraživanje različitih okusa i tekstura. U ovom mjesecu možemo uživati u sočnim breskvama, marelicama i nektarinama te pripremati brojna jela s raznim povrćem koje dostiže svoju punu zrelost.
Sezonske namirnice koje obilježavaju lipanj uključuju rukolu, zelenu salatu, brokulu, kelj, kupus, radič, krastavac, mrkvu, krumpir, špinat, blitvu, rajčicu, mahune, papriku, crveni luk, patlidžan, ciklu, rotkvicu, jabuku, trešnju, višnju, breskvu, marelicu, nektarinu, jagode i lubenicu.
Srpanj
Srpanj je mjesec u kojem su dani topli i dugi, a voće i povrće dostiže vrhunac svoje zrelosti. Lubenice, dinje i smokve idealni su osvježavajući zalogaji, dok su rajčica, paprika i tikvice nezaobilazni sastojci ljetnih jela.
Tijekom srpnja uživajte u mrkvi, zelenoj salati, krumpiru, paprici, špinatu, blitvi, rajčici, buči, grašku, mahunama, kukuruzu, crvenom i bijelom luku, tikvici, kupusu, patlidžanu, cikli, smokvama, jabukama, kruškama, trešnjama, višnjama, breskvama, nektarinama, marelicama, bobičastom voću, lubenici, grožđu, šljivama i dinjama.
Kolovoz
Kako se ljeto bliži kraju, kolovoz nudi obilje sezonskih namirnica. Grožđe, šljive i dinje čine savršene slatke zalogaje, dok je kukuruz savršen za roštilj i salate. U ovom mjesecu možemo uživati u mrkvi, zelenoj salati, krumpiru, paprici, špinatu, blitvi, rajčici, buči, mahunama, crvenom i bijelom luku, matovilcu, kukuruzu, tikvici, patlidžanu, cikli, kupusu, smokvama, jabukama, šljivama, kruškama, breskvama, marelicama, bobičastom voću, lubenici, grožđu, lješnjacima, limunu i dinjama.
Rujan
Rujan označava početak berbe i dozrijevanja jesenskih plodova kao što su grožđe, dunja, kesten i orah. Ovo je vrijeme kada možemo pripremati razne domaće pripravke, poput pekmeza, džemova i kompota, te uživati u toplim, začinjenim jelima.
U rujnu uživamo u mrkvi, zelenoj salati, špinatu, blitvi, rajčici, smokvama, matovilcu, patlidžanu, kupusu, cikli, buči, jabukama, šljivama, kruškama, grožđu, dunjama, mandarinama, kestenima, orasima, lješnjacima, limunu i naru.
Listopad
Listopad je mjesec kada lišće mijenja boju, a temperature polako padaju. U ovom mjesecu nastavljamo uživati u jesenskim plodovima te pripremamo tople juhe, gulaše i variva. U listopadu se možemo osloniti na mrkvu, zelenu salatu, špinat, rajčicu, kupus, ciklu, kruške, jabuke, dunje, mandarine, kestene, orahe, lješnjake, limun i nar.
Studeni
Kako se bližimo zimi, studeni donosi kraću listu sezonskih namirnica, ali i dalje možemo uživati u zdravim obrocima. U studenom su na meniju špinat, zelena salata, mandarine, cikla, limun, nar i kupus.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati