Šest kakija na Dolcu košta 2 eura. Što napraviti s njima?
JAPANSKA jabuka kaki voće je slatkastog okusa koje podsjeća na marelicu. Izgledom kaki podsjeća na rajčicu, a kora mu je nešto tvrđa nego kod jabuke. Nedavno smo ga našli na Dolcu, gdje ćete šest kakija platiti 2 eura, pa evo što sve možete s ovim voćem.
Odakle dolazi kaki?
Kaki je voće koje je u sezoni od listopada i siječnja, a iako na Zapadu nije toliko popularan, važan je dio japanske prehrane. Kaki se uzgaja diljem Japana, najviše u prefekturi Wakayama, koja je najveći proizvođač kakija u Japanu već 41 godinu zaredom.
Iako je podrijetlo kakija donekle nejasno, on ima dugu povijest u Japanu. Fosili kakija pronađeni su u gradu Mizukami u japanskoj prefekturi Gifu, a pretpostavlja se da su stari čak 1.7 milijuna godina. Sjemenke kakija također su pronađene u ostacima iz razdoblja Jomon i Yayoi, što sugerira da su i drevni ljudi jeli kaki.
U 16. stoljeću Portugal i druge europske zemlje počele su uvoziti hranu različitih kultura iz cijelog svijeta, pa su tako strani državljani koji su posjećivali Japan uzeli sadnice kakija, zbog čega se kaki proširio svijetom.
Kako odabrati najbolji kaki?
Kada u trgovini ili na tržnici naiđete na kaki, uvijek odaberite onaj jarke boje, koji nije previše zreo. Kora mu treba biti čvrsta i sjajna, a ne smije biti ni pretvrd, niti premekan. Također ne smije biti nikakvog razmaka između peteljke i ploda.
Kaki će sazrijeti i omekšati za oko pet dana ako se čuva na sobnoj temperaturi, pa ako želite zadržati njegovu hrskavu teksturu, morat ćete ga staviti u hladnjak, gdje ga možete čuvati do mjesec dana. Ključno je spriječiti da se peteljka osuši.
Što sve možete s kakijem?
Kaki je niskokalorično voće i izvrstan izvor prehrambenih vlakana, a vrlo je svestrana namirnica u kuhinji. Osim što ovo voće možete konzumirati svježe, bez kore (slično kao i jabuku), možete ga osušiti i jesti kao grickalicu i dodati raznim jelima, poput zobene kaše.
Osim toga, od kakija možete napraviti i razne deserte poput palačinki, pita, krema, pudinga i voćnih torti, a jedan od odličnih recepata je kolač od kaki jabuka, koji možete pronaći ovdje. Uz to, od kakija možete napraviti i džem te ga mazati na kruh ili dodati u kolače.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati