Što je gochujang i kako ga koristiti u kuhanju?
U KOREJSKIM i azijskim trgovinama često možete naići na plastične posude ispunjene ljutom čili pastom. Ako ste se ikada pitali o čemu je riječ, upoznajte gochujang - jedan od ključnih sastojaka korejske kuhinje. Ova gusta i ljepljiva pasta odiše snažnom i prodornom aromom, a njezina ljutina je nezamjenjiva. Često se koristi u receptima zajedno s kimchijem, još jednim omiljenim korejskim začinom.
Neizostavan začin u korejskoj kuhinji
Gochujang, poznat i kao crvena čili pasta, neizostavan je začin u korejskoj kuhinji. Sastoji se od čilija u prahu, ljepljive riže, fermentiranog sojinog praha, ječmenog slada u prahu i soli. Slatkoća dolazi od škroba iz kuhane ljepljive riže, koja se miješa sa šećerom tijekom fermentacijskog procesa. Tradicionalno, fermentacija riže odvijala se godinama u zemljanim posudama postavljenim na kamene platforme u dvorištima kuća.
Ljutina gochujanga može varirati ovisno o proizvođaču, stoga je preporučljivo provjeriti ambalažu kako biste vidjeli postoji li oznaka za intenzitet ljutine.
Primjena u kuhinji
Gochujang možete zamisliti kao miso pastu - sasvim malo je dovoljno za bogat okus, ali je istovremeno i vrlo svestran. Ova pasta je Idealna za marinade za mesna jela poput korejskog bulgogija, umake za umakanje ili kao dodatak juhama i varivima.
Zbog svoje guste teksture gochujang se obično razrjeđuje nekom tekućinom. Ako pasta sadrži šećer, pripazite prilikom pečenja ili roštiljanja jer meso može lako zagorjeti.
Nakon otvaranja gochujang treba čuvati u hladnjaku. Poput misa, ima dug rok trajanja, pod uvjetom da se nije osušio ili promijenio boju. Ako vam ostane viška gochujanga, sjetite se da ga možete iskoristiti na razne načine.
Osim što je osnovni sastojak u tradicionalnim korejskim jelima, može se koristiti i kao dodatak raznim svakodnevnim jelima. Marinade za meso postaju bogatije i aromatičnije kada im se doda gochujang.
Uz to, može se koristiti kao dodatak umacima, dajući im dodatnu dubinu okusa. Juhama i varivima dodaje bogatstvo i ljutinu, dok je u kombinaciji s drugim sastojcima savršen za pripremu raznih salata.
Ovaj začin će obogatiti vašu kulinarsku paletu i unijeti dašak Koreje u vašu kuhinju. Probajte, eksperimentirajte i uživajte u svakom zalogaju!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati