Svi na internetu rade čili ulje, nemojte biti jedini koji još ne znaju kako
ČILI ULJE je pikantno ulje koje se može koristiti kao začin ili dodatak raznim jelima kako bi im dodalo ljutkast okus. Evo jednostavnog recepta za pripremu čili ulja kod kuće, zaista ne trebate previše sastojaka.
Sastojci
- 1 šalica sušenog čilija (možete koristiti razne vrste čilija ovisno o željenom stupnju ljutine)
- 400 ml ulja (najbolje je koristiti neutralno ulje poput suncokretovog)
- 4 režnja češnjaka
- 1 komadić svježeg đumbira
Priprema
Operite sušene čili papričice i potpuno ih osušite (ako radite s cijelim papričicama, a nemate već usitnjene). Ako želite manje ljuto ulje, možete ukloniti sjemenke iz papričica jer se većina ljutine nalazi u njima i u opnama.
Ogulite i nasjeckajte češnjak i đumbir ako ih odlučite koristiti. Možete ih dodati ulju kako biste dobili aromatizirano čili ulje. Sada zagrijte ulje - stavite ga u dublju posudu i zagrijte na srednjoj vatri. Ne dopustite da ulje dosegne točku dimljenja, već ga samo lagano zagrijte.
Dodajte sušeni čili u zagrijano ulje. Ako koristite češnjak i đumbir, također ih sitno sjeckane dodajte u ulje. Pržite čili u ulju 3 do 5 minuta. Pazite da ne pregori inače će ulje dobiti gorak okus. Maknite posudu s vatre i ostavite ulje da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kad se ulje ohladi, koristite fino sito ili gazu kako biste filtrirali ulje i odstranili čili (i češnjak/đumbir ako ste ih dodali) ako ga želite koristiti za polijevanje jela u kojima ne želite komadiće. Prebacite filtrirano ulje (ili s komadićima) u čistu bocu ili staklenku. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, dalje od izravne svjetlosti.
Ovo je osnovni recept za čili ulje, ali možete eksperimentirati s raznim vrstama čili papričica i drugim dodacima kako biste prilagodili okus i ljutinu. Budite oprezni prilikom rukovanja čili uljem jer može biti vrlo ljuto pa se preporučuje oprez pri dodavanju jelima, a naročito ga nemojte dirati pa prstima trljati oči.
>> Namirnice koje bi svaki ljubitelj ljutog koji drži do sebe trebao imati u kuhinji
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati