Tek su otvorili, a već su hit. Ovo je mjesto krcato, probali smo sve što nude
HRANA bez sastojaka životinjskog podrijetla, zdrava, ali i prefina? Da, to se čini prilično nemoguće, ali naš nedavni posjet jednom zagrebačkom restoranu koji upravo to ima u ponudi uvjerio nas je u suprotno, a izgleda da je isto i s brdom njihovih gostiju jer je Superplanty na adresi Trg Vladka Mačeka 2 prošlu subotu prije podneva bio krcat i jedva smo našli stol.
Otvorili su prije koji mjesec i od prvog dana krenuli jako. Njihov sendvič od lososa bez lososa postao je tema razgovora i ok - da se ne lažemo, i brojnih rasprava, o čemu smo vam pisali ranije. Ekipa koja stoji iza cijele priče nedavno je objasnila i zašto se odlučila upravo za taj koncept, a više o tome saznajte ovdje. A mi sad idemo na ono najbitnije, a to je koliko nam se svidio okus (kao i prezentacija) njihovih jela.
Mi s Index Fooda jedemo sve te cijenimo sve što je fino i vrijedno spomena, analize, recenzije i pisanja teksta, a ovo je zaslužilo da se predstavi svima. Nevažno je ovdje jeste li vegani ili ne jer u okusu nećete naći nijednu zamjerku.
Super je sve, od hrane do atmosfere i zaposlenih
Već smo vam predstavili listu mjesta po Zagrebu na kojima se može pojesti baš ukusna plant-based hrana (ovdje je), i drago nam je što se malo-pomalo "puni", jer do sada su Zagrepčani u tom dijelu grada bili osuđeni na bezokusne, da ne kažemo očajne, pokušaje veganskih jela koji jednostavno nisu bili na razini.
No, ona gužva koju smo spomenuli na početku teksta i koja nas je dočekala u Superplantyju, simpatičnom, minimalistički uređenom plant-based lokalu na zapadu grada, jasno pokazuje kako Zagreb želi ovakva mjesta, i to je lijepo vidjeti.
Na jelovniku Superplanty nema sto jela, što nam je u startu veliki plus. Jasno je kako je sve što nude pomno osmišljeno, a zbog živahne atmosfere i ugodnih zaposlenika, dođe vam da ne želite otići ni kad završite s jelom.
Plan nam je bio pojesti po jedno jelo, a onda smo škicnuli po okolnim stolovima, pa je izbor postao puno teži. "Ja sam mislila ovo, ali daj pogledaj što ovi imaju", "Ajme, ja hoću i taj bowl!", "Ne idem doma dok ne pojedem i taj novi sendvič", ubrzo je krenulo međusobno bombardiranje za našim stolom. OK, ne dižemo se dok ne probamo sve, pao je dogovor. I jesmo!
Fino se jede, ali fino se i pije
Osim hrane, imaju i vrlo dobar izbor pića, a kako smo vrlo rano otkrili kombuchu i pijemo je često, krenuli smo s tim osvježavajućim, zdravim napitkom. Ovdje drže Ekipa kombuchu, jedinu hrvatsku kombuchu koja je kao izvrsna prepoznata međunarodno (da, da, dobili su dvije zvjezdice na prestižnom svjetskom izboru), a osim nje, tu su i prirodna vina te odlična hrvatska craft piva iz male zagrebačke pivovare Pulfer, koja se kuha na Žitnjaku.
Jednom davno čak smo bili u pogonu, a dečki koji stoje iza cijele priče rade super posao. Smoothie piva koja izbacuju su nešto što je na našem tržištu vrlo specifično, ali i ostalo iz njihove ponude rado i često pijemo. Drže i matchu, te golden latte i slične zdrave, tople napitke. No dobro, idemo sad natrag na hranu koja nas je - i ne pretjerujemo - oduševila.
Teško je izdvojiti favorite
Krenuli smo s kajganom, ali ne od jaja, već od tofua, koji je začinjen curryjem i s još nekoliko toplih začina s mrvicu pikantnosti, unutra su i cherry rajčice te indijski oraščići, a u porciji je i topli, najhrskaviji tostirani sourdough. Ako mislite da se od ovog nećete najesti, izazivamo vas da odete i probate, pa se javite s utiscima.
Nismo mogli zaobići najnoviji sendvič koji imaju u ponudi, a sastoji se od dvije šnite tostiranog kiselog kruha s avokadom, špinatom i pečenom paprikom između te nevjerojatno finim i kremastim veganskim namazom s dodatkom harisse.
Ako niste upoznati s harissom, predlažemo da upoznate tu bliskoistočnu mješavinu začina (unutra su kumin, čili, korijander, kim, češnjak) što prije, jer nama je savršen dodatak zimskim juhama i varivima. A od sada, očito, i sendvičima. Tu su i proljetne rolice u rižinom papiru uz kikiriki umak.
Ono bez čega ne bismo otišli iz Superplantyja je definitivno njihov famozni sendvič s lososom bez lososa, i jedva ga čekamo pojesti opet. Hrskavi sourdough, kremasti sirni namaz (plant-based je, dakle bez sira) i marinirana mrkva s kaparima i koprom koja glumi losos, a zapravo je još i bolja od lososa.
Stvarno, pitate se sad? Da, stvarno. Porcije su, kako se to popularno kaže - izdašne, tako da su cijene od 8 do 10 eura s obzirom na cijene po restoranima zaista ok.
No, čekajte malo, nismo još gotovi - vrijeme je za slatko. Kuglice od mrkve i sirove krafne od žitarica s preljevom od spiruline (modro-zelena alga poznata kao superhrana) su top ako želite zasladiti brunch nakon slanog dijela, no imaju i smoothie bowlove koji mogu poslužiti kao superzdravi doručak.
Za onaj s bananom, kakaom, bademovim maslacem i konopljinim sjemenkama imamo čak i recept (ovdje je), a u ponudi je još jedan, sa spirulinom. Koji nam je finiji, teško je odabrati, no ono što znamo je da ćemo, kao i još brdo Zagrepčana, ovdje jesti još najmanje sto puta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati