Timijan - konkretna začinska biljka koja paše uz meso, ribu, povrće
ROD THYMUS obuhvaća preko 40 vrsta koje rastu širom Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Timijan (Thymus vulgaris) se koristi češće od majčine dušice (Thymus serpyllum) radi jačeg djelovanja aktivnih komponenata. Najviše se koriste kultivirani oblici, koji daju znatno veći postotak eteričnog ulja. Aktivne komponente nalaze se u listovima i cvjetovima stoga je besmisleno i štetno čupanje cijele biljke s korijenom.
Koja je razlika između majčine dušice i timijana?
Glavne razlike između timijana i majčine dušice su u načinu rasta i obliku lista, ali ove razlike mogu biti teško uočljive ako nemamo obje biljke pred sobom radi usporedbe. Timijan cvate manje obilno nego samonikla majčina dušica. Miris im je vrlo sličan, ali majčina dušica ima nešto gorči, oporiji okus.
Timijan je jedna od najčešće korištenih biljaka još od starog Egipta, u kojem se koristila prilikom procesa mumificiranja, ali i kao lijek protiv bolova. Kroz povijest ljudi su timijan jeli prije i poslije jela kako bi se zaštitili od otrova, što ga je učinilo popularnim među carevima i političarima.
Kada je 1349. godine crna smrt poharala dijelove Europe, timijan je korišten za snagu, zaštitu i olakšanje. Ljudi su u srednjem vijeku smatrali i da timijan pomaže u borbi protiv nesanice i tjeranju noćnih mora. Ne škodi probati, zar ne? Danas znamo da je timijan snažan antiseptik, a timol - isti kemijski spoj koji je pružao olakšanje oboljelima od kuge u srednjem vijeku, danas možemo pronaći u proizvodima kao što su vodica za ispiranje usta i sredstvima za dezinfekciju ruku.
Sadi se u proljeće i uspijeva na sunčanim, vrućim mjestima i sušem tlu, zimzelenih je karakteristika i vrlo otporan, poput mente. Jedan je od rijetkih začina koji zadržavaju aromu i nakon sušenja, a ubrane grančice možete koristiti tjedan do dva uz čuvanje na suhom i hladnom mjestu.
Timijan je neizostavan dio francuskih gulaša i juha, umaka te talijanskih tjestenina, kao i bliskoistočne mješavine začina za’atar, francuskog klasika bouquet garni, koji se koristi za pripremu juha i gulaša, te poznate mješavine provansalskih trava.
Slaže se s brojnim namirnicama
Unatoč intenzivnoj aromi, vrlo se lako kombinira sa slanim, ali i slatkim jelima, a posebno se preporučuje koristiti ga u teškim i masnim jelima jer pomaže probavi masti. Odlično paše uz papriku, patlidžan, luk, mrkvu, krumpir i rajčice. Izvrsno odgovara govedini, piletini, divljači, ribi, janjetini, sjajno se sljubljuje sa smokvama i kozjim sirom, a lako se kombinira s kaduljom i ružmarinom.
Za razliku od većine svježih začina, poput bosiljka i peršina, timijan svoju aromu razvija na visokim temperaturama pa se najčešće cijele grančice ubacuju u jelo na početku kuhanja, a nakon završetka se odstrane.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati