Top 10 najgorih jela prema TasteAtlasu, imaju najnižu ocjenu
PISALI SMO vam o najboljim jelima na svijetu prema novoj listi TasteAtlasa, kao i o najboljim kuhinjama svijeta, a sada je došlo vrijeme za najomraženija jela - ona koja na TasteAtlasu imaju najniže ocjene i koja ljudi baš i ne vole.
>> Ovo su najbolja jela na svijetu, donosimo listu svih 100
I na ovoj se listi nalazi ukupno 100 jela (cijelu listu pronađite ovdje), a mi smo u nastavku izdvojili top 10 jela koja imaju najnižu ocjenu.
1. Blodpalt
Tradicionalno vezane uz sjever Švedske i Laponiju, blodpalt su okruglice pripremljene od raženog ili ječmenog brašna i životinjske krvi. Iako su se tradicionalno radile od krvi sobova, danas se mogu pripremati s krvlju raznih životinja, uz dodatak raznih začina, a ponekad i pire krumpira.
Ponekad se pune mješavinom pirjanog luka i slanine narezane na kockice, a obično se kuhaju uz mesne juhe. Blodpalt okruglice najčešće se jedu kao prilog uz prženu slaninu ili svinjetinu, maslac i džem od brusnica.
2. Bocadillo de sardinas
Bocadillo de sardinas je skromni španjolski sendvič sa slanim nadjevom od konzerviranih sardina. Sendvič se obično pravi s baguetteom u španjolskom stilu, koji se naziva barra de pan, iako se mogu koristiti i druge vrste kruha kao što su ciabatta ili integralni kruh.
Nakon što ga se prereže, na kruh se stave sardine koje se mogu konzervirati u ulju, umaku od rajčice ili octu. Nadjev se može obogatiti dodatkom paprike, rajčice, korijandera, zelene salate, avokada, kuhanih jaja, gljiva, raznih umaka i maslinovog ulja.
3. Calskrove
Ovo jelo izum je restorana Tre Kronor iz švedskog grada Skellefteå. Sastoji se od calzone pizze koja je punjena hamburgerima (zajedno s burger pecivom, svim dodacima i preljevima) i pomfritom. Kažu da je ovo kalorično jelo izvorno osmišljeno za ljude koji se ne mogu odlučiti hoće li uzeti pizzu ili hamburger nakon noći opijanja.
4. Angulas a la cazuela
Angulas a la cazuela je tradicionalno španjolsko jelo porijeklom iz Baskije. Jelo se obično radi kombinacijom rijetkih i skupih angula (jegulja), češnjaka, ljute papričice, maslinova ulja i soli. Češnjak i ljuskice papra pirjaju se na maslinovom ulju, a zatim se dodaju angule i začini.
5. Jegulje u želeu
Jegulje u želeu tradicionalna su ulična hrana iz Londona koja datira iz 18. stoljeća. Izvorno je to bio jeftin i jednostavan način da se napravi dobro jelo, s obiljem autohtonih jegulja koje su bile lako dostupne u rijeci Temzi. Jegulje bi se nasjeckale, kuhale otprilike pola sata u začinskom bilju, potom ohladile, a na izrezanim komadima stvarao bi se mekani, prozirni žele.
Tekstura jegulja u želeu je nježna i mekana, a iako će neki reći da je neugodna, okus im je jedinstven - blag, pomalo slan, poput ukiseljene haringe, ali bez onog karakterističnog "ribljeg" mirisa. Jelu se obično dodaju bijeli papar i ocat kako bi se dodatno naglasili okusi.
6. Ramen Burger
Ramen burger je jedinstvena varijanta hamburgera koja se sastoji od pljeskavice koja je između dva pržena peciva s ramen rezancima. Mesna pljeskavica obično je prelivena shoyu umakom, s rikulom i mladim lukom, a ovo je jelo kreirao Keizo Shimamoto, ramen bloger, koji ga je predstavio 2013. u Brooklynu.
7. Chapalele
Chapalele je čileanski kruh napravljen od samo dva glavna sastojka – krumpira i brašna. Potječe s otoka Chiloé, gdje se tradicionalno pari i kuha u curantu, rupi u zemlji koja se koristi za pripremu hrane. Može se i pržiti u tavi ili peći u pećnici, a kad je gotov, chapalele možete konzumirati samostalno kao međuobrok ili kao prilog uz variva i mesna jela.
8. Faves a la Catalana
Faves a la Catalana je tradicionalno španjolsko jelo podrijetlom iz Katalonije. Jelo se radi od boba koji se kuha u temeljcu s malo krvavica. Osim ovih ključnih sastojaka, jelo sadrži i slaninu, luk, češnjak, rajčicu, bijelo vino, maslinovo ulje i papriku.
Faves a la Catalana priprema se od davnina, a neki od recepata datiraju još iz sredine 19. stoljeća. Danas se ovo izdašno varivo obično konzumira u sezoni berbe (od veljače do kraja lipnja), a tradicionalno se poslužuje u zemljanoj posudi.
9. Thorramatur
Thorramatur je tradicionalna islandska hrana koja se uglavnom konzumira tijekom nordijskog mjeseca Þorri, koji se održava od sredine siječnja do sredine veljače svake godine. Suhomesnati proizvodi od ribe i mesa režu se na kriške ili komade veličine zalogaja i poslužuju uz rúgbrauð, raženi kruh, i maslac na brojnim švedskim stolovima.
Na tanjuru se najčešće nađu fermentirano meso morskog psa, dimljena janjetina, pečena janjeća glava, krvavice i još mnogo toga, a sve se može dodatno kiseliti prema osobnim željama. Uz to se poslužuje i brennivín, islandsko alkoholno piće s okusom i sezonsko pivo Þorri koje tradicionalno proizvode lokalne pivovare posebno za tu priliku.
10. Tajlandski curry od ribljih iznutrica
Ovaj gusti i aromatični riblji curry potječe s južnog Tajlanda, a baza su mu fermentirane riblje iznutrice i začinjena curry pasta koja se sastoji od čili papričica, galangala, paste od škampa, kurkume, ljutike i limunske trave.
Ostali dodaci obično uključuju suhu ribu, kockice patlidžana, mladice bambusa, mahune ili drugo povrće. Zbog svog intenziteta i jakih, oporih aroma, ovo je jelo najbolje poslužiti s kuhanom rižom sa strane.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati