Top 10 pizza u Hrvatskoj (bez Zagreba)
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i nakon teksta o zagrebačkim pizzama nastavljamo ostatkom Hrvatske.
NAKON pomalo nezahvalnog zadatka popisivanja najboljih zagrebačkih pizzerija, dočekao me je još teži izazov - napraviti ljestvicu najboljih pizzerija Hrvatske bez zagrebačkih. Naravno, ova je ljestvica, poput zagrebačke, moj subjektivni doživljaj, bez ikakvih skrivenih namjera ili motiva. Više je informacija o tome gdje se određena pizzerija nalazi, kakvu vrstu pizze pravi, kakav je ambijent i kolike su cijene.
>> Ovo je 10 najboljih pizzerija u Zagrebu (bar meni)
Teško je od nekoliko stotina pizzerija izabrati samo deset pa su na korak do ulaska na ljestvicu ostale splitska Basta, riječka O'Hara, vinkovački Vatikan, osječki Sporthouse i samoborski Napoli. Dvije-tri dobre pizzerije za koje sam dobio dosta preporuka posjetit ću čim stignem, prvenstveno ogulinsku Anticu i labinski Napoli.
10. Lipizzano (Ante Starčevića 25, Đakovo)
Ocjena: 4.2
Pizzerija s neobičnim i originalnim imenom, po meni najboljim, koji ističe posebnost lokacije kraja u kojem se nalazi. Lijepo uređen prostor, ugodne atmosfere. Tijesto je "old school", ali jako ukusno i fino, nije predebelo, nije teško i zasitno. Nadjev je puno jači adut od tijesta, a sastojci su dobro posloženi.
Cijene su jedne od najnižih ako ne i najniže, vrlo prihvatljive i primjerene. Margherita je 34 kune, a najskuplja je pizza Canabis koja košta 46 kuna. Ova pizzerija definitivno zaslužuje biti na ovoj ljestvici, ako ništa drugo onda zbog nevjerojatno povoljne vrijednosti za novac. Ako vas put odvede u Đakovo, a volite pizzu, ovo je definitivno pizzerija koju morate posjetiti.
9. Angelus (Alojzija Stepinca 3, Varaždin)
Ocjena: 4.3
Iako izbjegavam restorane koji nisu klasične pizzerije, nego restorani koji u ponudi imaju i pizzu, Angelus je restoran koji, pomalo iznenađujuće, uz dobru hranu poslužuje i jako dobru pizzu. Tijesto je i izgledom i teksturom napoletansko, a nadjevi kvalitetom prate tijesto i uklapaju se u vrlo dobar opći dojam.
Cijene nisu nabrijane, Margherita je 55 kuna, najskuplje pizze poput Artichoke ili Carpe diema su po 67 kuna. Angelus u ponudi ima i pizzu izuzetno tankog tijesta, Rustichellu. Nešto poput Đakova i njegovog Lipizzana, Varaždin u pizzeriji Angelus također ima dobrog konja za utrku.
8. Tivoli (Veli vrh 8, Pula)
Ocjena: 4.3
Dvije sam godine zaredom tijekom godišnjeg odmora uspio obići i posjetiti većinu istarskih pizzerija. Tivoli je bez imalo dvojbe, uz labinski Rumore, na mene ostavio najsnažniji dojam. Izuzetno je velik i lijepo uređen prostor ugodnog ambijenta i atmosfere. Pizze su baš onakve kakve najviše volim, tankog, prhkog i hrskavog tijesta.
Izbor pizza je velik, nadjevi pažljivo složeni, a Tivoli u ponudi ima i pizzu s bezglutenskim tijestom. Iako smo ondje bili u srcu sezone, iznenadili smo se primjerenim cijenama. Margherita je 44 kune, a najskuplje su Tivoli (72 kune) i Losos Pizza (75 kuna). Veliki vlastiti parking, ugodan ambijent, primjerene cijene i jako dobra ponuda kvalitetnih pizza odlične su preporuke za odlazak u ovu pulsku pizzeriju.
7. Astrogarden (Ulica Martina Divalta 4, Osijek)
Ocjena: 4.3
Osječki Astrogarden, poput Dukse, Nua i Karijole, ima upravo onakvo tijesto kakvo najviše volim. Romanski stil tijesta, tanko, prhko i hrskavo. Nekima se sam koncept Astrogardena ne sviđa budući da je Astrogarden zamišljen kao pizzerija u kombinaciji s dječjom igraonicom i rođendaonicom, u kojoj će roditelji pojesti finu pizzu čekajući svoje mališane.
Isprobao sam doslovno sve pizze iz ponude, ali mi je najdraža Mortadella e Pistacchhio bila adut zbog kojeg sam Astrogarden uvrstio na ovu ljestvicu. Mnogi su se moji prijatelji koji vole romanski stil pizze te samim time preferiraju lagana i prhka tijesta navukli na ovu pizzeriju u kojoj Margherita košta 44 kune, a najskuplja Burrata, Prosciutto e Zucchine prihvatljivih 68 kuna.
U svojoj sam recenziji na Google Mapsu napisao: Baš mi je drago što je Osijek napokon dobio mjesto na kojem se uz primjerenu cijenu može pojesti odlična pizza.
6. Hex (Trg kralja Tomislava 18, Valpovo)
Ocjena: 4.3
Priznajem, u Hex sam otišao na nagovor prijatelja, poprilično skeptičan. Dobra pizzerija s vrhunskom pizzom u Valpovu!? Postoji. Zove se Hex. U samom centru Valpova netko je imao hrabrosti nabaviti vrhunsku peć i otvoriti pizzeriju s pravim napoletanskim pizzama. Tijesto je na granici savršenog. Nadjevi skladni, ukusni i fini.
Cijene su u rasponu od 39 kuna za Margheritu do 56 kuna za Hex i Slavonsku pizzu. Moja je preporuka Bijela pizza s mariniranom piletinom i vrlo ukusnim bijelim dresingom. Hex mi je pravo otkriće.
5. Victoria (Bosanska 3, Šibenik)
Ocjena: 4.3
Victoria je još jedna pizzerija koju sam otkrio sasvim slučajno. Nakon odlaska na šibenski polumaraton potražio sam The Bar, pizzeriju u kojoj sam nekoliko puta isprobao pizzu s crnim tijestom, a budući da je bila zatvorena, sasvim sam neplanirano završio u Victoriji. Victoria je, poput varaždinskog Angelusa, restoran s dosta dobrom restoranskom ponudom, ali i vrhunskom pizzom.
Napoletansko tijesto jako je dobre teksture, sa zanimljivim kombinacijama nadjeva. Nadjevi su uistinu jako kvalitetni i vjerojatno su utjecali na nešto višu cijenu pizze. Margherita je 60 kuna, moja omiljena s mortadelom i pistacijom 96 kuna, a najskuplja je Tartufata, za koju treba izdvojiti 106 kuna.
4. Ventidue (Ulica Stjepana Radića 22, Osijek)
Ocjena: 4.4
Ventidue je jedina osječka pizzerija s pravim napoletanskim pizzama. Smještena je u sam centar grada, ugodnog je ambijenta, u lijepo uređenom prostoru. Moj je prvi doživljaj bio pomalo zbunjujući i nikako u skladu s velikim očekivanjima. Dao sam ovoj pizzeriji još jednu šansu i shvatio zašto su u osvrtima unatoč visokoj ocjeni svi istaknuli jedan zanimljiv nedostatak, neujednačenost.
Moj je drugi dolazak bio potpuno različit od prvog. Očito je taj prvi put picajol imao loš dan ili nešto nije štimalo sa samim tijestom ili temperaturom peći. Tek sam u drugom i trećem dolasku doživio Ventidue kao vrhunsku pizzeriju s odličnim napoletanskim tijestom i ukusnim nadjevima. Cijene su u rasponu od 34 do 98 kuna. Marinara je 34 kune, Margherita 48, a najskuplja je Speciale Limperiale Napoletana, pizza s crnim tartufima.
Ventidue u svojoj ponudi ima i dosta dobar izbor bezglutenskih pizza. Sve u svemu, Ventidue definitivno zaslužuje visoko mjesto na ovoj ljestvici. Po mom skromnom sudu, uz Sporthouse i Astrogarden idealno je mjesto za vas ako ste u Osijeku, a volite pojesti dobru pizzu. Pogotovo ako ste ljubitelj prave napoletanske pizze. Mnoge su osječke pizzerije nakon otvaranja Ventiduea drastično podigle kvalitetu svoje ponude, što je svakako dobro i pohvalno.
3. Rumore (Šetalište San Marco 77, Labin)
Ocjena: 4.5
Nakon neuspjelog pokušaja rezervacije i prvobitnog razočaranja, vrag mi nije dao mira pa smo se jedan vikend ipak zaputili u labinski Rumore. I nismo pogriješili. Smještena na prekrasnoj lokaciji, Rumore je vrhunska pizzerija s pravom napoletanskom pizzom. Tijesto je već na prvi pogled pravo napoletansko, s teksturom koja prati izgled.
Sredina nije premekana, mokra i gnjecava, a nadjevi su isto vrlo snažan adut ove lijepo uređene pizzerije ugodnih atmosfere i ambijenta. Cijene su u rasponu od 44 kune za Margheritu do 90 kuna za pizzu s kremom od tartufa i pršutom. Kao što sam već spomenuo, u međuvremenu sam dobio preporuku i za labinsku pizzeriju Napoli. Rumore po svim parametrima i kriterijima zaslužuje visoko mjesto na ljestvicama, a Labin preporuku za sve putnike sladokusce. Labin je grad dobrih pizzerija.
2. mjesto: Bokamorra (Trumbićeva obala 16, Split)
Ocjena: 4.6
Posjetio sam većinu splitskih pizzerija i Bokamorra je definitivno korak ispred ostalih. Jedina je hrvatska pizzerija uz zagrebački Franko's koja se nalazi na ljestvici 50 najboljih europskih pizzerija. Pravo napoletansko tijesto, doslovno savršeno, s bogatim i finim nadjevima, uvijek me podsjeti na izjavu jednog vrhunskog splitskog picajola. Kad su ga pitali kako prepoznati dobru pizzu, rekao je da samo pola sata nakon što pojedete dobru pizzu možete ići trčati na Marjan.
Prave su pizze lagane i ne ostavljaju osjećaj težine u želucu. Upravo je takva Bokamorrina pizza. Fina, ukusna i lagana. Ugodan ambijent, dobra lokacija i profesionalno osoblje guraju Bokamorru u sam vrh. Cijene su u rasponu od 65 kuna za Margheritu do 95 kuna za one najskuplje, Porco Mio i Che Kozica.
1. Ruspante (Sinac 135, Otočac)
Ocjena: 4.8
Ruspante nije samo pizzerija. Ruspante je projekt, ideja, ostvareni san jednog vizionara. Možete li zamisliti taj entuzijazam i hrabrost nekoga tko u malom ličkom mjestašcu odluči otvoriti vrhunsku pizzeriju? Možda i ne možete dok ne sjednete u auto, rezervirate stol i zaputite se u Sinac, mali lički zaselak u Gackoj dolini pored Majerovog vrila.
Ugodna, topla i domaćinska atmosfera u kojoj se prave vrhunske pizze razlog su zbog kojeg se mjesto u ovoj pizzeriji mora rezervirati i do dva tjedna unaprijed. Tijesto je savršeno, napravljeno iz brašna samljevenog u obližnjem mlinu, udaljenom samo pedesetak metara. Podsjeća na napoletansko, ali je puno prhkije i hrskavije. Nadjevi su raznoliki, a svi su sastojci nabavljeni s obližnjih OPG-ova.
Prilikom prvog posjeta isprobao sam Sinčeranku, pizzu s dimljenom pastrvom, okusa koji vam još dugo ostaje u ustima. A zatim sam otkrio svog favorita, pizzu Ruspante s dimljenom piletinom, ljubičastim lukom i vrhunskim pesto Genoveseom.
Izbor je uistinu velik i raznovrstan, a cijene se kreću od 44 kune za Margheritu do 85 kuna za već spomenutu Sinčeranku i Lambizzu by Ribafish, pizzu s janjećim butom pečenim u krušnoj peći. Mogao bih još dugo pisati o Ruspanteu, ali dovoljno je napisati da je Ruspante sasvim zasluženo meni najbolja hrvatska pizzerija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati