U centru Zagreba otvoren je štand o kojem svi pričaju, probali smo što nude
NA CVJETNOM trgu u Zagrebu (Preradovićeva 1) otvorena je prva piadineria u Hrvatskoj. Fiorito je novi talijanski fast food restoran koji je specijaliziran za izradu piadina, odnosno svojevrsnog toplog talijanskog sendviča.
Ti sendviči su danas, uz pizzu, najpopularniji street food u Italiji, kaže Andrea Štimac, vlasnica ovog zagrebačkog štanda s talijanskom ponudom u centru grada. U Fioritu svaki dan ručno rade tijesto, a sve namirnice koje koriste su talijanske, dodaje.
Mi smo odlučili isprobati tri najpopularnije piadine: prosciutto, mortadelu i roast beef. Svi su sendviči bogato punjeni mesom i sočni. Najdraži nam je bio roast beef, za koji koriste svoj domaći umak, matovilac i pečenu junetinu.
Što su uopće piadine?
Piadine su vrsta beskvasnog kruha, lepinje, tortilje ili somuna, koji se u talijanskoj regiji Romagni priprema od srednjeg vijeka. To je ulična hrana ispred svog vremena, reći će neki, a može se puniti raznim namirnicama - povrćem, mesom, sirevima ili ribom. Mogu se pripremiti u varijanti od običnog ili bezglutenskog, ali i integralnog brašna, a mogu biti slatki ili slani.
Što nude na ovom štandu u Zagrebu?
Delicata sa svježom kobasicom s grilla i karameliziranim lukom te Verde sa stracchino sirom, grilanim povrćem i cherry rajčicom u Fioritu koštaju po 5 eura. Piadina Mortadela, s mortadelom, pestom od pistacija i ricottom, košta 6.20 eura, Roastbeef piadinu platit ćete 9 eura, a Prosciutto, s pršutom, stracchino sirom, rukolom i acceto kremom, stoji 7.50 eura.
Osim piadina, ovdje se na meniju nude i tri vrste arancina i tri vrste salata. Arancine alla Siciliana s rižom, raguom, mozzarellom, grana padanom i graškom platit ćete 4.50 eura.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati