Svi oduševljeni receptom za kremšnite u koji ide duplo više jednog sastojka
KREMŠNITE su generacijama poznat desert, a i jedan od najomiljenijih kolača u srednjoeuropskoj kuhinji. Prepoznatljive su po slojevima prozračne kreme od vanilije i hrskavog lisnatog tijesta. Imaju bogatu povijest, a prisutne su u raznim varijacijama diljem regije. Kod nas su najpoznatije samoborske kremšnite, koje su postale simbol grada Samobora i zaštićene su kao dio kulturne baštine.
Pravi su primjer kolača koji je istovremeno jednostavan i vrlo bogat - spaja laganu, pjenastu kremu s aromom vanilije i hrskavo tijesto. Poznajemo puno recepata, a ovaj put smo odlučili izdvojiti jedan koji se ističe - radi se o receptu u kojemu se koristi duplo više mlijeka nego u klasičnim receptima za kremšnite.
Osim što količina mlijeka utječe na veću količinu kreme i, naravno, više kremšnita, ona utječe i na mekoću i prozračnost kolača. Mnogi su ga pohvalili i ocijenili pozitivno, a i sam autor recepta, kuhar i gastro blogger Darko Debić napisao je kako su svi koji su ih probali - oduševljeni.
Potrebni sastojci
Evo što se sve koristi za pripremu ovih izdašnih kremšnita.
Za kore:
- lisnato tijesto
Za kremu:
- mlijeko
- voda
- jaja
- vanilin šećer
- glatko brašno
- kristal šećer
- škrobno brašno
- šećer u prahu
- slatko vrhnje za šlag
Kako se pripremaju
Krenite s korama. Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljajte pa prebacite u lim za pečenje i ispecite.
Napravite kremu. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodajte kristal šećer, miksajte pa dodajte mlijeko, gustin i brašno pa miksajte još kratko.
Kuhajte kremu, a dok se kuha, napravite snijeg od bjelanjaka - ali ne prečvrst. Dodajte im kuhanu kremu. Kremu odmah izlijte na prvu lisnatu koru u duboki lim za pečenje ili kalup i ravnomjerno rasporedite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Izmiksajte vrhnje za šlag pa ga premažite preko kreme od jaja. Drugu koru narežite na kocke, pa ih slažite na šlag kako bi kremšnite izgledale urednije. Kolač dobro ohladite, pa poslužite posipan s malo šećera u prahu.
Detaljan recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati