U švedske cimet-rolice ide jedan začin za koji mnogi ne znaju, znate li koji?
CIMET-ROLICE sinonim su za zimske mjesece - ova slastica od dizanog tijesta dolazi iz Švedske, gdje se zove kanelbulle ili "pecivo s cimetom", a od tamo se proširila i na ostatak Europe, pa su tako cimet-rolice u Danskoj poznate pod nazivom kanelsnegl, u Norveškoj se zovu kanelbolle, u Finskoj korvapuusti, a u Estoniji kaneelirull.
>> Kako savršeno narezati cimet-rolice prije pečenja? Vrlo je jednostavno
Popularne su i u Americi, gdje se prave još od 17. stoljeća, kad su ih donijeli njemački i švedski imigranti. Tamo se zovu cinnamon rolls, što se prevodi kao "cimet-rolice", a iako je riječ o vrlo sličnom desertu, postoji nekoliko razlika između švedske i američke verzije.
Razlika u sastojcima
Sastojci za švedsku i američku verziju cimet-rolica su manje-više jednaki - brašno, šećer, kvasac, mlijeko, maslac, jaja, cimet i sol, a razlika je u tome što se u švedsku verziju u tijesto stavlja i kardamom, dok u američkoj verziji tog dodatka nema.
Kardamom se u švedskoj verziji cimet-rolica stavlja i u nadjev, zajedno s cimetom, šećerom i maslacem, a dok se švedske cimet-rolice posipaju granuliranim šećerom, američke se najčešće poslužuju s preljevom od krem sira.
Drugačiji oblik i način pečenja
Švedske cimet-rolice se zapletu u obliku pletenice i nešto su tvrđe od onih američkih, koje su puno mekše i prozračnije, a razlika je i u tome što se američke zarolaju u oblik rolice. Američke se cimet-rolice, uz to, peku u vatrostalnoj posudi, jedna pored druge, dok se švedske cimet-rolice peku tako da između njih bude mali razmak kako se ne bi spojile.
Ako vam se sada, nakon ovog članka, jedu cimet-rolice, ne brinite se - ovdje ćete pronaći recept za najbolje i najmekše rolice. Ovo je američka verzija mekanih rolica koje će vam zamirisati cijelu kuću, a s našim receptom nećete pogriješiti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati