Vlasnica prve zagrebačke taquerije nam je otkrila svoj hit recept
VEĆ SMO vam pisali o taqueriji Cato, koja se ove jeseni otvorila u Vlaškoj ulici u Zagrebu, na mjestu nekadašnjeg hit kafića Finjak (više o tome ovdje). Sad smo ponovno navratili u ovaj simpatični lokal i provjerili što nude, s obzirom na to da imaju malu adventsku ponudu. Porazgovarali smo i s vlasnicom Dolores Kunštek.
"Ideja o otvaranju taquerije došla je spontano, iako nemam iskustva u ugostiteljstvu, kroz promišljanja s prijateljicom Antonelom. Obje volimo kuhati i željele smo svoje kreacije podijeliti s drugima. Ona sada razvija nešto drugačiji biznis, a ja sam se bacila u vođenje taquerije. Htjela sam otvoriti nešto što Zagreb jos uvijek nema i približiti ljudima okuse tortilja od mase, meksičkih začina i opuštenog street food koncepta na malo drugačiji način", objašnjava nam Dolores kako je sve krenulo.
Gdje je sve naučila
Zanimalo nas je i gdje je naučila sve što se priprema u taqueriji Cato, s obzirom na to da je ono što nude vrlo autentično i prilično specifično, od samih tortilja, preko umaka, do mesa i dodataka na tacosima.
"Tortilje, umake, meso… Sve sam naučila čitajući knjige i lutajući internetom. A sve naučeno sam nekako prilagodila našem podneblju, primjer je i naš taco s patkom. Nju često možemo pronaći na našim blagdanskim stolovima pa smo je odlučili uvrstiti u našu adventsku ponudu", kaže. Dojmovi gostiju su većinom pozitivni, govori. Imaju dosta stalnih gostiju koji se iznova vraćaju, no ima i onih kojima su porcije male.
"Kažu da pojedu jedan taco u 2-3 griza, u porciji su 3 taca, što je ukupno 9. Prosječni burger nije veći pa se nitko ne žali. A i tacosi su namijenjeni dijeljenju, želimo da gosti isprobaju što više okusa, tako da je smisao naručiti ih više", pojašnjava.
"Naše tortilje su klasične veličine tortilja za taco, svaka ima 30 grama i pune su nadjeva. Ima naravno i onih kojima su porcije prevelike. Nekima je preljuto, nekima nije dovoljno, no većina gostiju je zadovoljna i često dobivamo pohvale u kuhinji. Sretni smo kada nam dođu gosti iz Meksika i kažu nam da su okusi slični onima kući", dodaje.
Od Nove godine će uvesti i neke promjene što se tiče radnog vremena. Bar trenutno radi od utorka do subote od 9 do 1 ujutro, hranu poslužuju od 17 do 22 sata, a subotom od 13 sati. No od Nove godine kreću drugačije i hranu će posluživati od podneva. Ljudi često dođu dok rade pripremu i žele uz dobro vino pojesti tacose za ručak, pa ih je to navelo na razmišljanje i na kraju i na to da s hranom kreću ranije.
Advent u Catu
Za adventsku ponudu osmislili su dva nova taca. Pato - s pačjim batkom confitiranim u guščjoj masti, jusom od patke, umakom od svježeg hrena, repe i domaćeg vrhnja te čvarcima od pačje kože te Chorizo Camaron - s chorizo kobasicom koju rade sami u Catu, grillanim kukuruzom, spicy majonezom, kozicama i ukiseljenim rotkvicama. Imaju i blagdanske kekse od maslaca od kikirikija.
Od pića nude, objašnjava nam Dolores, bijelo kuhano vino (Bolfan Cuvve, sirup od dunje, kamilice i kardamoma) te crno kuhaho vino (Testament Dalmatian Dog Babić, božićni začini), ali nude i posebna vina s "malo" više alkohola, kao što su bijelo Cato (Bolfan Cuvve, tekila i medica) i crno Cato (Testament Dalmatian Dog Babić, mezcal, liker od badema i masline, liker od naranče). Imaju i odlična prirodna vina i koktele na bazi tekile i mezcala.
Tu su i tri vrste vruće čokolade, uz običnu tamnu još i Cato vruća čokolada (tekila, orahovac, liker od naranče i chipotle papričice) i vruća čokolada u kojoj se topi jedan cijeli Lindt medvjedić, o kojoj smo vam pisali i u našoj top listi vrućih čokolada (na linku ispod).
>> Gdje popiti najbolju vruću čokoladu? Znamo mjesta na kojima je odlična
Inače, prostor je uređen u suradnji s Padma Flowers i Le Decor Zagreb. Terasa je ukrašena s imelom koja visi sa stropa, goste dočekuju orašari i bor koji ukrašavaju gosti, a svaki gost koji donese božićni ukras dobiva čašicu tekile, govori nam vlasnica prve zagrebačke taquerije.
Recept za Pato
Dolores nam je otkrila i recept za tacos Pato, od patke. Pačje batke dobro posolite i popaprite, stavite ih skupa s guščjom masti, borovicom, klinčićem, pimentom i lišćem avokada u sous vide na 70 stupnjeva, i to 16 sati.
Od sokova nastalih u sous vide vrećici napravite jus. Sokovima dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, crno vino i Worcestershire umak. Kada se umak reducira, procijedite. Crveni kupus, ribanu jabuku i lješnjake dinstajte s jabučnim octom dok sve ne omekša.
U domaće vrhnje naribajte hren, a Granny Smith jabuku narežite na štapiće. Patku rukom natrgajte na sitno, kožu stavite u pećnicu na 200 stupnjeva da postane hrskava. Na pačjoj masti iz sous vide vrećice kratko popržite patku dok ne dobije lijepu boju. Na tortilju redom slažite umak od hrena, patku, jus, dinstani kupus, štapiće jabuke i nekoliko čvaraka od pačje kože.
>> Novo mjesto u Zagrebu: Jeli smo u taqueriji Cato, hrana je savršena, kao i atmosfera
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati