Zaboravljeni recepti: Obični, a posebni trokutići od sira i pekmeza
KADA sam u staroj kući pronašla dvije bilježnice prepune krasopisom ispisanih recepata, koje su pripadale Franciski, prabaki mog supruga i njenoj najstarijoj kćeri Merici, odlučila sam se baciti u avanturu isprobavanja recepata koje su te dvije žene zapisale.
Najzanimljiviji i najljepše napisani su mi bili recepti na dva ili tri lista koja su samo umetnuta u bilježnicu i odmah su me privukli jer je rukopis predivan, a vidi se da su puno puta prelistani i da su stariji od ostalih. Na jednom od tih listova nalazi recept pod imenom „Kolač od sira“.
Sastojci su tipični za bakinu kuhinju
Recept je vrlo jednostavan s lako dostupnim sastojcima poput sira, maslaca, brašna i jaja s dodatkom pekmeza, baš kao i većina recepata iz tog doba. Kako bih vam dočarala koliko je ovo ukusno, reći ću samo da smo se dobro opekli jer nismo mogli dočekati da se kolači ohlade.
Kombinacija maslaca i mekog sira ovom kolaču daje mekoću, a miris će vam probuditi sjećanja na djetinjstvo i ulazak u pekaru u ranim jutarnjim satima dok se još peku oni slasni trokuti od lisnatog tijesta punjenog marmeladom. Upravo na te trokute podsjećaju i ovi kolači - prhki, meki, mirisni i punjeni omiljenim pekmezom.
Domaći pekmez je uvijek bolji izbor od kupovnog
Punila sam ih domaćim pekmezom od marelice koji je savršen za ovakve slastice jer je kiselkast i aromatičan. Probala sam ih puniti i pekmezom od šljiva, ali mi je s marelicom ukusnije. Tijesto je meko i podatno za oblikovanje te se brzo priprema.
Aromatizirala sam ga limunovom koricom što je dalo finu dozu svježine i arome. Možete ih pripremiti i s nekim drugim punjenjem, možda s nekim svježim voćem poput malina ili borovnica, a išlo bi i punjenje od maka ili oraha poput onoga za makovnjaču ili orahnjaču.
Fino i toplo i hladno
U zapisu domaćica navodi da se peku “kod jake vatre” i ne navodi vrijeme pečenja pa sam improvizirala. Ovaj kolač od sira se brzo priprema, a može se jesti i topao. Prvu turu smo pojeli u trenu pa preporučujem da odmah radite duplu dozu.
Recept za ove starinske i neobične kolače od sira pogledajte OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati